Grillowana polędwica z tuńczyka z salsą pomidorową na arbuzie

21 maja 2013, dodał: jacobs
Artykuł zewnętrzny

Polecam, szczególnie w takie upały jakie mamy teraz, arbuz który jest bazą całego dania niesamowicie chłodzi i dodaje „smaczku” całemu daniu.
Składniki na 2 porcje:

Ryba:
– 2 steki z tuńczyka po 200g
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– świeżo zmielony czarny pieprz, sól
– 5 łyżek oliwy z oliwek

Salsa pomidorowa:
– 1 szklanka pokrojonych pomidorów
– 1 łyżka cebuli, pokrojonej w kosteczkę
– 1/3 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
– 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz

Arbuz

Czosnek, pieprz, sól i oliwę wymieszać i wysmarować powstałą marynatą tuńczyka, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Wymieszać wszystkie składniki do salsy pomidorowej i odstawić do lodówki do czasu podania ryby. W międzyczasie ukroić 2 kawałki schłodzonego arbuza około 20 cm na 10 cm, jeżeli ma pestki, to je usunąć i włożyć do lodówki.
Tuńczyka ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu i grillować po około 1 – 2 minut z każdej strony, należy uważać, aby nie grillować zbyt długo, aby mięso nie wysuszyło się, ma być miękkie, a w środku jeszcze różowe.
Na talerzach ułożyć arbuza, na niego położyć zgrillowane steki z tuńczyka, następnie tuńczyka polać salsą pomidorową.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...