Grillowana polędwica z tuńczyka z salsą pomidorową na arbuzie
Polecam, szczególnie w takie upały jakie mamy teraz, arbuz który jest bazą całego dania niesamowicie chłodzi i dodaje „smaczku” całemu daniu.
Składniki na 2 porcje:
Ryba:
– 2 steki z tuńczyka po 200g
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– świeżo zmielony czarny pieprz, sól
– 5 łyżek oliwy z oliwek
Salsa pomidorowa:
– 1 szklanka pokrojonych pomidorów
– 1 łyżka cebuli, pokrojonej w kosteczkę
– 1/3 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
– 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
Arbuz
Czosnek, pieprz, sól i oliwę wymieszać i wysmarować powstałą marynatą tuńczyka, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Wymieszać wszystkie składniki do salsy pomidorowej i odstawić do lodówki do czasu podania ryby. W międzyczasie ukroić 2 kawałki schłodzonego arbuza około 20 cm na 10 cm, jeżeli ma pestki, to je usunąć i włożyć do lodówki.
Tuńczyka ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu i grillować po około 1 – 2 minut z każdej strony, należy uważać, aby nie grillować zbyt długo, aby mięso nie wysuszyło się, ma być miękkie, a w środku jeszcze różowe.
Na talerzach ułożyć arbuza, na niego położyć zgrillowane steki z tuńczyka, następnie tuńczyka polać salsą pomidorową.