Grillowana pierś z kurczaka z bazylią i truskawkami na pierzynce marchewkowej
Długo zastanawiałam się, jakie zaserwować danie szanownemu jury redakcyjnemu na ten grillowy konkurs. Postanowiłam wykorzystać sezonowe owoce czyli truskawki, młodą marchewkę i lekkie mięsko, jakim jest bez wątpienia kurczak. Połączenie smaków jest bardzo ciekawe i każdemu przypadnie do gustu, to danie naprawdę smakowało moim gościom:
Składniki na dwie porcje:
– 3 – 4 młode marchewki
– kilka listków bazylii
– dwie piersi z kurczaka
– migdały
– kilka truskawek
– kurkuma
– sól, pieprz, papryka
– sok z pomarańczy kilka łyżek
– łyżeczka masła
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania marchewki: ugotuj ją a następnie zetrzyj na tarce lub zmiksuj, dodaj masło oraz sok pomarańczowy, dopraw do smaku.
Kurczaka umyj, rozklep na zgrabne kotleciki, przypraw papryką, solą i pieprzem. Na każdej piersi układaj listki bazylii, ułóż truskawki i zawiń pierś, zepnij wykałaczką. Grilluj około 10 minut, pod koniec grillowania przykryj grilla pokrywą. (Można też grillować na patelni oczywiście).
Na suchej patelni upraż płatki migdałów.
Podawaj kurczaka na pierzynce z marchewki, całość udekoruj i posyp prażonymi migdałami.
Smacznego!