2 filiżanki bulionu z kurczaka
3 łyżki oliwy extra-virgin
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/4 łyżeczki soli
2 szklanki kuskus
1/3 szklanki suszonych jagód/porzeczek
1 duży pomidor, pokrojony
25 dag świeżego sera feta
4 młode cebulki, pokrojone w cienkie plasterki
1/2 szklanki płatków migdałów
1/3 szklanki posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
6 dużych papryk (czerwona, pomarańczowa, zielona, fioletowa, żółta)
Oliwa z oliwek sprayu
Przygotowanie:
Doprowadzić bulion z 1 łyżką oleju, czosnkiem i solą do wrzenia w dużym rondlu. Dodać kuskusu i porzeczki, zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić 5 min. Po wchłonięciu bulionu wymieszać widelcem. Ostudzić, dodać 2 łyżki oleju i pozostałe składniki nadzienia. Papryki przekroić na pół, wyczyścić i napełnić nadzieniem. Pokropić oliwą. Położyć na ruszcie i grillować 12 do 15 min. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.