Grillowana ośmiornica z pomidorami

8 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowana ośmiornica z pomidorami
Składniki:
2 kg ośmiornicy
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny (około 2 łyżki)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów
1 łyżka mąki
kilka dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie
Odciąć i odrzucić głowę ośmiornicy. Macki umieścić we wrzącej wodzie i gotować na wolnym ogniu przez 45 min. lub do miękkości. Odsączyć. Wymieszać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek i roztarty czosnek, aż sos zgęstnieje.  Rozgrzać oliwę z oliwek w małej patelni na dużym ogniu i usmażyć kapary (do złotego koloru), około 4 min. Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić. Grill skropić obficie oliwą. Ugotowaną ośmiornicę grillować ok. 5 min.  Ciepłą ośmiornicę włożyć do do miski z pomidorami, cytryną, czosnkiem i oliwą. Wymieszać. Dodać kapary i pietruszkę. Podawać na ciepło.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...