Grillowana karkówka z warzywami
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 60 dag karkówki
- Po 8 łyżek sosu sojowego i oleju
- 4 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- Po łyżeczce listków majeranku i tymianku
- sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie, oliwa
PONADTO:
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 20 dag pieczarek
- 1 bakłażan
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić na kotlety, lekko rozbić. Zalać marynatą z sosu sojowego, oleju, musztardy, roztartego czosnku, ziół, pieprzu i soli. Odstawić na 3 godziny. W czasie marynowania kotlety 2-3 razy obrócić. Wszystkie warzywa umyć. Paprykę pozbawić nasion. Cebule obrać. Cukinię i papryki pokroić w paseczki. Bakłażana w plasterki a cebule w piórka. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Kostkę bulionu rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku, ostudzić dodać oliwę, sok z cytryny i sporo pieprzu. Kotlety wyjąć z marynaty, piec na tacce aluminiowej po 15 minut z każdej strony. Na oddzielnej tacce ułożyć warzywa i pieczarki, skropić olejem i posypać ziołami prowansalskimi i piec po 5 minut z każdej strony.