Grillowana karkówka z cygańskim sosem

29 kwietnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
– 600 g karkówki,
– 1 ząbek czosnku,
– 3 żółte papryki,
– 3 czerwone papryki,
– 3 zielone papryki,
– 250 ml śmietany 30%,
– 1 papryczka chili,
– pęczek tymianku,
– łyżka Przyprawy do karkówki Knorr,
– 4 łyżki sosu chili,
– 4 łyżki oliwy,
– łyżka masła.

Przygotowanie:
1.Karkówkę opłucz i osusz. Następnie pokrój ją w centymetrowe plastry. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę.
2.Pokrojone mięso połącz z czosnkiem, przyprawą Knorr i oliwą, co podkreśli smak mięsa. Następnie przykryj je i odstaw na 3 godziny.
3.Pokrój wszystkie papryki (także chili). Potem posiekaj je, dodaj listki tymianku i wszystko uduś na maśle.
4.Dodaj sos chili oraz śmietanę, gotuj przez chwilę. Śmietana powinna w połowie odparować, a sos zgęstnieć.
5.Grilluj lub smaż mięso na dużym ogniu. Tak przygotowaną karkówkę serwuj z sosem i ryżem.

Grillowana karkówka z cygańskim sosem 0