Grillowana karkówka w cytrusowej marynacie

26 lutego 2012, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 3 plastry karkówki (każdy po 150 g)
  • 3 pomarańcze
  • sok wciśnięty z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (rosyjska lub dijon)
  • 1 łyżeczka miodu lipowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku (rozdrobnione)
  • 1 biała cebula pokrojona w plastry
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska

do podania:

  • upieczone łódki ziemniaków
  • sałatka panzanella

PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięs. Każdy kawałek natrzeć z obu stron pieprzem. W misce wymieszać sok z jednej pomarańczy z resztą składników (bez soli!!!). Umieścić karkówkę w marynacie – w misce lub w zamykanym worku. Wstawić do lodówki na noc.
Po wyjęciu z lodówki odczekać aż mięso będzie miało temp. pokojową. Mocno rozgrzać płytę grilla elektrycznego lub patelnię grilloweą (można ją wcześniej posmarować olejem). Karkówkę grillować z obu stron. Pomarańcze pokroić na 0,5 cm lub ciensze plastry i okroić skórkę. Mięso przed podaniem posypac solą, podawać na plastrach pomarańczy
Proponuję dodatek sałatki panzanella –
z pomidorków, czerstwego chleba, bazylii i czerwonej cebuli lub pieczonych ziemniaczków.

file1330292037