Grillowana karkówka w cytrusowej marynacie

26 lutego 2012, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 3 plastry karkówki (każdy po 150 g)
  • 3 pomarańcze
  • sok wciśnięty z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (rosyjska lub dijon)
  • 1 łyżeczka miodu lipowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku (rozdrobnione)
  • 1 biała cebula pokrojona w plastry
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska

do podania:

  • upieczone łódki ziemniaków
  • sałatka panzanella

PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięs. Każdy kawałek natrzeć z obu stron pieprzem. W misce wymieszać sok z jednej pomarańczy z resztą składników (bez soli!!!). Umieścić karkówkę w marynacie – w misce lub w zamykanym worku. Wstawić do lodówki na noc.
Po wyjęciu z lodówki odczekać aż mięso będzie miało temp. pokojową. Mocno rozgrzać płytę grilla elektrycznego lub patelnię grilloweą (można ją wcześniej posmarować olejem). Karkówkę grillować z obu stron. Pomarańcze pokroić na 0,5 cm lub ciensze plastry i okroić skórkę. Mięso przed podaniem posypac solą, podawać na plastrach pomarańczy
Proponuję dodatek sałatki panzanella –
z pomidorków, czerstwego chleba, bazylii i czerwonej cebuli lub pieczonych ziemniaczków.

file1330292037



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...