Grillowana karkówka w cytrusowej marynacie
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 3 plastry karkówki (każdy po 150 g)
- 3 pomarańcze
- sok wciśnięty z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (rosyjska lub dijon)
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 ząbki czosnku (rozdrobnione)
- 1 biała cebula pokrojona w plastry
- 2 łyżki oleju
- sól morska
do podania:
- upieczone łódki ziemniaków
- sałatka panzanella
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięs. Każdy kawałek natrzeć z obu stron pieprzem. W misce wymieszać sok z jednej pomarańczy z resztą składników (bez soli!!!). Umieścić karkówkę w marynacie – w misce lub w zamykanym worku. Wstawić do lodówki na noc.
Po wyjęciu z lodówki odczekać aż mięso będzie miało temp. pokojową. Mocno rozgrzać płytę grilla elektrycznego lub patelnię grilloweą (można ją wcześniej posmarować olejem). Karkówkę grillować z obu stron. Pomarańcze pokroić na 0,5 cm lub ciensze plastry i okroić skórkę. Mięso przed podaniem posypac solą, podawać na plastrach pomarańczy
Proponuję dodatek sałatki panzanella – z pomidorków, czerstwego chleba, bazylii i czerwonej cebuli lub pieczonych ziemniaczków.