Grillowana czerwona kapusta z różowym dipem
Artykuł zewnętrzny
Czerwona kapusta z grilla z różowym sosem – SKŁADNIKI:
- 1 mała główka młodej czerwonej kapusty
- oliwa aromatyzowana (ja użyłam oliwy z rozmarynem i chilli)
- sok z cytryny
- sól morska
- Sos:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki buraczków startych gotowanych
- sól
- 2 ząbki czosnku
Czerwona kapusta z grilla z różowym sosem – PRZYGOTOWANIE:
Kapustę obrać z liści zewnętrznych i pokroić na równe cztery części. Za pomocą pędzelka rozprowadzić oliwę z każdej strony. Skropić sokiem z cytryny i posypać solą. Ułożyć na grillu. Sos: do jogurtu dodać buraczki, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dokładnie wymieszać. Kapustę podczas grillowania można jeszcze posmarować kilka razy oliwą. Grillować, aż się zarumieni i zmięknie. Podawać razem z sosem.