Grecka sałatka ryżowa na ciepło.
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 20 dkg. białego długoziarnistego ryżu,
- 2 duże dojrzałe pomidory,
- 1 czerwona lub zielona papryka,
- 7 dkg.czarnych oliwek,
- 25 dkg.sera fety,
- 1 łyżka kaparów,
- 1 kiszony ogórek,
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Przyrządzenie: W garnku zagotować wodę,dodać łyżeczkę soli i ryż.
Gotować na małym ogniu ok.20-25 min.aż ryż będzie miękki.
Odlać,opłukać pod bieżącą gorącą wodą i osączyć.
W misce utrzeć oliwę,sok z cytryny,musztardę.
Dodać posiekane pomidory,posiekaną paprykę,oliwki pokrojone na pół,posiekaną natką pietruszki,oregano i pokruszoną fetę (kawalek fety pokroić w kostkę i pozostawić do dekoracji) .
Wymieszać,aby składniki połączyły się dressingiem.
Pozostawić na ok.10 min. do marynowania.
Do mieszanki warzywnej dodać ryż,dokładnie połączyć składniki.
Doprawić solą i pieprzem.
Rozłożyć sałatkę na 4-6 talerzykach,przybrać kostkami fety i pokrojonym w kostkę ogórkiem.
Podawać na ciepło.