Goździki dla zdrowia – przepisy na dania z goździkami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Goździki dla zdrowia – przepisy na dania z goździkami

21 marca 2023, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Jak na przyprawę wygląda dość dziwacznie – ma kształt starodawnego gwoździa, z krótką nasadą i małą, okrągłą główką. Jednak jego zniewalający, ostry i zarazem słodki zapach rozwiewa wszelkie wątpliwości – to jest przyprawa. Na dodatek jedna z najbardziej popularnych i uniwersalnych.

Podstawowe informacje

Goździki to nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa, pochodzących z Indonezji, służące jako przyprawa. Ponadto goździki są dostarczane przez Madagaskar, Tanzanię, Sri Lankę, Malezję, Grenadę. Drzewa goździkowe nie przekraczają 12-20 m wysokości. Potrzeba aż dwudziestu lat by osiągnęły pełną dojrzałość. Owocują przez kolejne pięćdziesiąt lat. Najlepiej rosną w warunkach podrównikowego klimatu morskiego. Jeszcze zamknięte, różowe pąki kwiatowe zbierane są na krótko przed kwitnieniem, a następnie suszone na słońcu, aż do uzyskania brązowej barwy. Do Europy goździki trafiły około XI wieku.
Goździki mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach w ilości 15–20%. Charakterystyczny zapach daje goździkom eugenol.
Do handlu goździki dostarczane są w workach lub w beczkach. Najlepsze są goździki azjatyckie (amboina maluckie). Często spotykane są goździki z Zanzibaru. Obecnie największym producentem goździków jest Tanzania (wyspy Zanzibar i Pemba), następne miejsca zajmują Indonezja, Madagaskar, Sri Lanka, Kenia, Komory i Seszele.
Dobre goździki powinny być tłuste i ciężkie. Rzucone do wody powinny tonąć lub przynajmniej ustawiać się pionowo. Goździki należy przechowywać w naczyniach szklanych, szczelnie zamkniętych, chronić je przed słońcem i wysychaniem.

Wykorzystanie

Goździki są używane jako przyprawa do kompotów, konfitur, marynat i wyrobów cukierniczych. Są stosowane do win, likierów, a także marynat rybnych i przetworów mięsnych. Amerykanie wbijają goździki w pieczoną szynkę. Niemcy używają ich jako dodatku do korzennego chleba. Goździki są doskonałą przyprawą do nadzienia do ciast, sosów, marynat grzybowych, a także pieczeni. Wraz z cebulą i listkiem laurowym dodaje się je do czerwonej kapusty. Mielone goździki są składnikiem pierników i różnych innych ciast. W kuchni goździki można stosować, ale z umiarem, zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych: pasztetów, duszonej wołowiny, potrawki z zająca, czy do wspomnianych kompotów z jabłek i gruszek. Znajdują również zastosowanie w wędliniarstwie, wyrobie marynat rybnych, win i likierówm, a także do kapuśniaku i marynat. Goździk wetknięty w cebulę, znacznie poprawia smak bulionu. Na dalekiej Indonezji goździki stosuje się także do produkcji papierosów, mieszając je z tytoniem. Goździki są również dodawane jako składnik piwa i wina grzanego. Przyprawa ta harmonizuje z cynamonem, kardamonem, imbirem, pieprzem, liśćmi laurowymi, cebulą i czosnkiem. Nie należy jednak łączyć jej ze świeżym, pachnącym zielem.
Goździki używane są w medycynie indyjskiej Ajurweda, medycynie chińskiej i w medycynie zachodniej (ziołolecznictwo i stomatologia), w którym używa się olejku goździkowego jako anodyny (środka przeciwbólowego), zwłaszcza w praktyce stomatologicznej dla nagłych przypadków związanych z bólem zębów. Są także używane jako środki wiatropędne w celu zwiększenia wydzielania kwasu solnego przez żołądek i do poprawy perystaltyki przewodu pokarmowego. Są również uważane za naturalne leki przeciwrobacze. Olejek eteryczny stosowany jest w aromaterapii gdy zachodzi potrzeba stymulacji i zwiększenia ciepłoty, zwłaszcza w przypadku problemów z trawieniem. Stwierdzono, że miejscowe wcieranie olejku bezpośrednio na skórę w okolicy brzucha i podbrzusza rozgrzewa przewód pokarmowy. Ząbki goździka pomagają także zmniejszyć ból zęba i zmniejszyć objawy związane z zakażeniem zęba z uwagi na ich właściwości antyseptyczne. Olej goździkowy zastosowany do wnęki zepsutego zęba łagodzi jego ból.
Warto tu także wspomnieć o zupełnie innym wykorzystaniu goździków. Te pachnące „drobinki” świetnie nadają się do odświeżania powietrza w domu – można dodać je do mieszanki zapachowej potpourri, włożyć do woreczka i umieścić w szafie, albo przygotować efektowną, zapachową kulę z pomarańczy lub cytryny. Wystarczy gęsto ponabijać owoc goździkami, dobrze wysuszyć, a potem zawiesić nad kominkiem lub postawić na komodzie. Taka kula będzie pięknie pachnieć przez wiele miesięcy.
Uczeni z Hiszpanii odkryli, że goździki są bardzo silnym antyutleniaczem.

Kilka przepisów

Szynka z goździkami

Składniki:
– szynka (ok 1,5 kg)
– sól
– goździki
– miód
– ananas
Przygotowanie:
Szynkę umyć, natrzeć mocno solą i naszpikować goździkami. Włożyć do brytfanny skórą do góry i piec w piekarniku w temperaturze 150 st. C około 3 godz. Podczas pieczenia polewać sosem spod szynki, a gdy go mało to wodą. Po 2,5 godz. odciąć skórę, a tłuszcz na szynce ponacinać głęboko w kratkę. Odlać sos spod pieczeni. Wierzch szynki posmarować miodem, posypać cukrem, obłożyć plastrami ananasa i wsadzić do piekarnika na ostatnie pół godziny.

Kurczak z goździkami

Składniki:
– 4 udka kurczaka
– goździki
– 40 dag warzywa różne
– do smaku sól
– do smaku pieprz
Przygotowanie:
Udka kurczaka umyć, następnie natrzeć zmielonymi goździkami i ponakuwać oraz solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin. Warzywa pokroić, osolić i obłożyć udka kurczaka. Folią aluminiową szczelnie owinąć kurczaka, włożyć do nagrzanego piekarnika do temp 190 stopni i piec około 1 godziny. Podawać z ziemniakami i surówką.

Pieczone żeberka z goździkami

Składniki:
– 1,5 kg żeberek
– 2 łyżki miodu
– 5 łyżek sosu sojowego
– 3 łyżki sosu HP
– 5 goździków
– 1 łyżeczka mielonego imbiru
– sól
Przygotowanie:
Mięso umyć dokładnie i oczyścić. Połączyć składniki marynaty, zalać nią pokrojone żeberka i dobrze wymieszać. Marynować 3-4 godziny. Piec 1,5 godziny w 190 stopniach. Podawać z surówkami.

Dynia marynowana

Składniki:
– 2 kg dyni
– 1 kg cukru
– 2 szklanki wody
– 1 szklanka octu
– kilka kawałeczków cynamonu
– kilkanaście goździków
Przygotowanie:
Umytą i obraną dynię oczyścić z pestek i pokrajać w kostkę. Wsypać do wrzącej wody i gotować przez 3 min. Odcedzić i przepłukać zimną wodą. Z cukru, wody i octu razem z przyprawami ugotować syrop, do wrzącego włożyć kawałki dyni. Podgrzewać i trzymać w temperaturze lekkiego wrzenia aż do chwili, gdy będzie stawała się szklista (ok. 30 min). Przełożyć do słoików i zamknąć.

Gruszki w occie z goździkami

Składniki:
– 2 kg gruszek
– 3/4 kg cukru
– 3/4 litra wody
– 1/2 litra octu 10%
– kilkanaście goździków
Przygotowanie:
Obrać gruszki, pozostawiając je w połówkach lub całości i nie pozbawiając szypułki, wyjąć jedynie przy pomocy podłużnej skrobaczki gniazdka pestkowe. Od razu wkładać do lekko zakwaszonej octem wody aby nie ciemniały. Zagotować wodę z cukrem, octem i goździkami, do wrzątku włożyć gruszki i gotować niezbyt intensywnie, aż gruszki nabiorą złotawego koloru i staną się szkliste. Włożyć do słoików, szczelnie zamknąć.

Konfitury z goździkami

Składniki:
– 1 kg brzoskwiń lub moreli
– 1/2 kg cukru
– 6 goździków
– 1 laska cynamonu
– 4 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Brzoskwinie obrać, wypestkować. Pokrojone mniej więcej na „ósemki” wymieszać z sokiem z limonki i wstawić w żaroodpornym naczyniu na 30 minut do pieca nagrzanego do 140 oC. Po tym czasie przełożyć do rondla, połączyć z cukrem, dodać goździki i cynamon. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając do czasu gdy dżem zgęstnieje. Dżem przełożyć do gorących słoików, do każdej porcji włożyć 2 goździki i 1/2 laski cynamonu, zakręcić wyparzonymi nakrętkami.

Herbata z goździkami

Składniki:
– 2 torebki mocnej herbaty
– kilka kropel soku z cytryny
– cukier waniliowy lub wanilia
– cynamon
– kilka goździków
Przygotowanie:
Zalać herbatę w czajniczku lub dzbanku dodać przyprawy. Odstawić.  Stosować jako bazę na herbatę lub podawać ciepłą po zaparzeniu. Idealnie komponuje się z innymi owocami cytrusowymi oraz jabłkami i gruszkami, jako dodatek.

Śliwki w occie

Składniki:
– 1 kg śliwek, najlepiej węgierek
– 200 ml octu (niepełna szklanka)
– 15 dag cukru
– kilkanaście goździków
– kawałki kory cynamonu
Przygotowanie:
Śliwki opłukać, osuszyć, nakłuć, wrzucić na wrzątek, gotować minutę, odcedzić. Z cukru, 600 ml wody i octu ugotować syrop, zalać przygotowane owoce, doprowadzić do wrzenia, wystawić, ostudzić, odcedzić śliwki. Syrop ponownie zagotować, włożyć śliwki, doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Owoce ułożyć w umytych i wyparzonych słoikach. Syrop zagotować z cynamonem i goździkami, zalać śliwki, mocno zakręcić słoiki, można pasteryzować, ale nie jest to konieczne.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Goździki dla zdrowia – przepisy na dania z goździkami

  1. avatar srodek pisze:

    goździki wykorzystywane są również jako środek antygrzybiczny

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...
Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
.....ale ona natychmiast zaczęła szukać sobie kolejnego męża. ..
Parkiet - trudny wybór
A nie lepsze drewno bez lakieru...?