Gotujesz zupę ogórkową? Wrzucaj składniki w tej kolejności

Avatar photo
10 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Proste i pełne zdrowia zupy są często podawane w naszych domach. Wśród nich wiele osób preferuje zupę ogórkową ze względu na jej wyrazisty smak. Jest ona także źródłem cennych probiotyków, które wspomagają nasz układ pokarmowy. Jej odpowiednie przyrządzenie nie jest jednak proste i wymaga przestrzegania kilku zasad.

Kwaśny smak kiszonych ogórków, które są podstawą tej zupy, bywa przyczyną problemów w jej przygotowaniu. Ich szczególne właściwości powodują, że trzeba dobrze przemyśleć, w jakiej kolejności powinny trafić do garnka poszczególne składniki wymienione w w naszym przepisie. To właśnie od niej zależy finalny smak naszego dania. Niezależnie od tego, jak często gotujemy naszą zupę ogórkową, warto sobie przypomnieć, jak właściwie powinno się ją przyrządzać, aby była najlepsza.

Tak ugotujesz najlepszą zupę ogórkową

Do zupy ogórkowej należy użyć naprawdę dobrych ogórków kiszonych. Powinny być dobrze ukiszone i średnio twarde, aby można było zetrzeć je na tarce. Jeśli są zbyt miękkie, to trudno będzie je zetrzeć i dodatkowo możemy zepsuć smak zupy, która będzie niezbyt kwaśna. Pamiętajmy, że kwaśny smak ogórków sprawia, że powinny być dodane do zupy pod koniec gotowania. Jeśli wrzucimy je wcześniej, to ryzykujemy, że ziemniaki i inne surowe warzywa będą niedogotowane, gdyż w zakwaszonej wodzie już nie zmiękną. Najlepiej jest najpierw wrzucić mięso, a po ok. 15 minutach – surowe warzywa do już gotującej się wody, aby ograniczyć utratę witamin i minerałów, które są w nich zawarte. Woda powinna być lekko osolona i warto dodać do niej łyżeczkę tłuszczu. Dopiero gdy mamy pewność, że mięso i warzywa są już miękkie, można dodać starte ogórki kiszone. One nie wymagają długiego gotowania, aby uwolnić swój smak.

Ten błąd może sprawić, że zupa będzie niejadalna

Zwykle nasze dania przyprawiamy „na oko” i nie zastanawiamy się, jak to wpłynie na finalny ich smak. W przypadku zupy ogórkowej należy szczególnie uważać na sól, gdyż może ona stać się przyczyną wyrzucenia całej zupy. Ogórki kiszone są już dość słone, aby nie było potrzeby dodawania dużej ilości tej przyprawy do gotującej się wody. Znaczne przesolenie zupy spowoduje, że nie da się jej uratować domowymi trikami, a poza tym pamiętajmy, że sól wpływa na podniesienie ciśnienia, co jest niebezpieczne np. u osób chorujących na serce. Drugi błąd polega na wyborze nieodpowiednich ogórków, tj, zakwaszanych za pomocą octu. W zupie jego smak będzie bardzo wyczuwalny i znacznie pogorszy jakość całej potrawy.

Wyjątkowy smak domowej zupy ogórkowej z naszego dzieciństwa jest niezapomniany. Spróbujmy go odtworzyć w swojej kuchni, stosując się do wymienionych wyżej zasad. Warto samodzielnie ukisić ogórki, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że mamy produkty naprawdę wysokiej jakości, które są pozbawione szkodliwych dodatków. To dzięki nim nasza zupa zachwyci wszystkich domowników i będzie gościć jeszcze częściej na naszych stołach.