Zalecenia dietetyków odnośnie zdrowego odżywiania obejmują m.in. spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych. Ten warunek spełniają płatki owsiane, które są dobrym pomysłem na pożywne i zbilansowane śniadanie. Z reguły podgrzewamy je do osiągnięcia temperatury wrzenia i przez chwilę gotujemy. Czy jednak na pewno trzeba przygotowywać je tylko w ten sposób?
Owsianka to szybki i mączny posiłek, który daje możliwość wielu urozmaiceń. Dodatki, które znajdą się w niej, decydują o wielości smaków, w których możemy ją podawać. Płatki owsiane są też stałym elementem zdrowego musli. W jakiej formie najlepiej je spożywać, by dostarczyły jak najwięcej składników odżywczych?
Czy obróbka termiczna jest obowiązkowa?
Płatki owsiane są pełne niezbędnego nam błonnika, który jest substancją wspierającą pracę naszych jelit. Zawierają także liczne witaminy i składniki mineralne. Szczególnie dużo jest w nich magnezu, potasu i żelaza, a także witamin E, K i z grupy B, odpowiadające za wiele funkcji naszego organizmu. Ich brak jest widoczny zwłaszcza w pogarszającym się stanie skóry, włosów i paznokci. Idąc do sklepu, zwykle widzimy zwykłe płatki oraz błyskawiczne. Te drugie, zgodnie z zapisem na opakowaniu, nie wymagają gotowania. Są jednak najmniej wartościowe pod względem odżywczym. Zwykłe płatki są lepszym wyborem, jednak gotowanie ich powoduje utratę części witamin. Warto pominąć więc proces obróbki temicznej, gdyż wszystkie płatki w formie surowej również nadają się do spożycia.
Tak podawaj płatki owsiane bez gotowania
Jeśli nie gotujemy płatków owsianych, to mamy o wiele więcej możliwości ich spożywania, niż tylko w klasycznej owsiance. Możemy je wymieszać z jogurtem naturalnym lub owocowym, wzbogacając tę przekąskę o inne zdrowe dodatki. Z surowymi płatkami znakomicie komponują się np. wszelkie orzechy, suszone daktyle czy morele, świeże ananasy, jagody, borówki czy maliny. Codziennie możemy jeść inną wersję tego szybkiego dania. Miłośnicy smoothie również gustują w płatkach jako zdrowym dodatku. Można także dodać je do surówki czy sałatki, gdzie wzbogacą warzywa o ciekawą nutę smakową. Pamiętajmy, by wcześniej przez chwilę namoczyć je w letniej wodzie. Wtedy zmiękną i będą łatwiejsze do pogryzienia i strawienia.
Gotowanie płatków owsianych jest potrzebne tylko w jednym przypadku – gdy podajemy je osobom, które mają zaburzenia w pracy żołądka i jelit. Jeśli ktoś cierpi na jakiekolwiek dolegliwości ze strony układu pokarmowego, powinien przygotowywać je w taki sposób, by nie mogły mu zaszkodzić. Czasem jednak wystarczy namoczenie płatków przez kilka godzin w ciepłej wodzie, aby były lżej strawne.