Gotujesz płatki owsiane? Sprawdź, czy to naprawdę konieczne

Avatar photo
1 sierpnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Zalecenia dietetyków odnośnie zdrowego odżywiania obejmują m.in. spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych. Ten warunek spełniają płatki owsiane, które są dobrym pomysłem na pożywne i zbilansowane śniadanie. Z reguły podgrzewamy je do osiągnięcia temperatury wrzenia i przez chwilę gotujemy. Czy jednak na pewno trzeba przygotowywać je tylko w ten sposób?

Owsianka to szybki i mączny posiłek, który daje możliwość wielu urozmaiceń. Dodatki, które znajdą się w niej, decydują o wielości smaków, w których możemy ją podawać. Płatki owsiane są też stałym elementem zdrowego musli. W jakiej formie najlepiej je spożywać, by dostarczyły jak najwięcej składników odżywczych?

płatki owsiane

Czy obróbka termiczna jest obowiązkowa?

Płatki owsiane są pełne niezbędnego nam błonnika, który jest substancją wspierającą pracę naszych jelit. Zawierają także liczne witaminy i składniki mineralne. Szczególnie dużo jest w nich magnezu, potasu i żelaza, a także witamin E, K i z grupy B, odpowiadające za wiele funkcji naszego organizmu. Ich brak jest widoczny zwłaszcza w pogarszającym się stanie skóry, włosów i paznokci. Idąc do sklepu, zwykle widzimy zwykłe płatki oraz błyskawiczne. Te drugie, zgodnie z zapisem na opakowaniu, nie wymagają gotowania. Są jednak najmniej wartościowe pod względem odżywczym. Zwykłe płatki są lepszym wyborem, jednak gotowanie ich powoduje utratę części witamin. Warto pominąć więc proces obróbki temicznej, gdyż wszystkie płatki w formie surowej również nadają się do spożycia.

Tak podawaj płatki owsiane bez gotowania

Jeśli nie gotujemy płatków owsianych, to mamy o wiele więcej możliwości ich spożywania, niż tylko w klasycznej owsiance. Możemy je wymieszać z jogurtem naturalnym lub owocowym, wzbogacając tę przekąskę o inne zdrowe dodatki. Z surowymi płatkami znakomicie komponują się np. wszelkie orzechy, suszone daktyle czy morele, świeże ananasy, jagody, borówki czy maliny. Codziennie możemy jeść inną wersję tego szybkiego dania. Miłośnicy smoothie również gustują w płatkach jako zdrowym dodatku. Można także dodać je do surówki czy sałatki, gdzie wzbogacą warzywa o ciekawą nutę smakową. Pamiętajmy, by wcześniej przez chwilę namoczyć je w letniej wodzie. Wtedy zmiękną i będą łatwiejsze do pogryzienia i strawienia.

Gotowanie płatków owsianych jest potrzebne tylko w jednym przypadku – gdy podajemy je osobom, które mają zaburzenia w pracy żołądka i jelit. Jeśli ktoś cierpi na jakiekolwiek dolegliwości ze strony układu pokarmowego, powinien przygotowywać je w taki sposób, by nie mogły mu zaszkodzić. Czasem jednak wystarczy namoczenie płatków przez kilka godzin w ciepłej wodzie, aby były lżej strawne.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.