W kwestii wyboru najpopularniejszej kuchni narodowej Polacy są zdecydowanymi patriotami. Zdecydowana większość, bo aż 57% badanych*, jako swoją ulubioną, wskazała kuchnię polską. Na drugim miejscu po rodzimych specjałach, uplasowała się kuchnia włoska – królestwo spaghetti i pizzy. Najmniej gustujemy w potrawach z odległych krajów, takich jak na przykład Japonia, jednak inne kuchnie azjatyckie: chińska i wietnamska są bliższe Polakom i bardziej lubiane. Zdecydowanymi konserwatystami w kwestiach kulinarnych są najstarsi ankietowani. Ponad 72% osób w wieku 40-50 lat uznało polską kuchnię za najlepszą. Osoby młodsze są bardziej otwarte na kulinarne propozycje z zagranicy. Mężczyźni są bardziej tradycyjni od kobiet. Częściej od nich wybierają naszą rodzimą kuchnię jako swoją ulubioną. Panie zaś, częściej od panów, preferują kuchnie południowoeuropejskie – włoską i grecką.
Zdaniem Polaków, najbardziej tradycyjną i najbardziej typową dla polskiej kuchni zupą jest rosół z makaronem, wskazało go aż 34% ankietowanych*. Bardzo popularne są także: pomidorowa oraz żurek. Kobiety częściej od mężczyzn wskazywały na rosół, panowie za to stawiają na pomidorówkę i żurek.
Okazuje się, że najbardziej „polski” w opinii Polaków rosół jest zarazem naszą ulubioną zupą. Aż 29% ankietowanych wybrało rosół spośród zaproponowanych tradycyjnych polskich zup, twierdząc, że to właśnie on jest najsmaczniejszy. Spore grono zwolenników ma także zupa pomidorowa oraz żurek i barszcz czerwony.
Zupy „konkretne” , takie jak żurek czy grochówka są zdecydowanie bardziej preferowane przez mężczyzn. Panie wolą „lżejsze” i bardziej wysublimowane potrawy, spośród zup (poza rosołem) przede wszystkim: pomidorową, barszcz czerwony i zupę ogórkową.
Zdaniem ankietowanych, najbardziej popularną polską potrawą jest bigos. Wskazało go aż 49% ankietowanych. Stary, dobry schabowy z kapustą – tak często uważany za naszą główną potrawę narodową – zajął zaszczytne drugie miejsce, otrzymując 26% wskazań.
Pierogi – oto, zdaniem Polaków, nasz największy rodzimy przysmak. Spośród proponowanych tradycyjnych polskich potraw, to właśnie pierogi otrzymały najwięcej wskazań, wybrało je ponad 30% ankietowanych. Na kolejnych miejscach znalazły się schabowy z kapustą i gołąbki. Kobiety i mężczyźni różnią się między sobą pod względem preferencji kulinarnych. Panie preferują raczej lżejsze potrawy – przede wszystkim pierogi, panowie natomiast są amatorami bardziej pożywnych dań – zwłaszcza schabowego z kapustą. Najmniej lubiane spośród tradycyjnych polskich potraw okazały się: golonka i flaczki. Przeciwnicy tych dwóch potraw stanowią blisko połowę wszystkich respondentów. Flaki są potrawą szczególnie nie lubianą wśród najmłodszych ankietowanych. Aż 19% badanych deklaruje, że nie przepada za fasolką po bretońsku.
Okazuje się, że najbardziej skłonni jesteśmy polecać innym te potrawy, które najbardziej nam smakują. Wśród tradycyjnych polskich dań, które ankietowani najprędzej poleciliby obcokrajowcom zwyciężają, najbardziej lubiane przez nas, pierogi. Aż 23% respondentów zachęciłoby gości zza granicy do zjedzenia właśnie tego przysmaku. Nie jest to jednak jedyna potrawa, którą chcielibyśmy poczęstować obcokrajowców. Jedna piąta badanych twierdzi, że przede wszystkim powinniśmy chwalić się schabowym z kapustą, zdaniem 18% badanych – bigosem.
W kwestii wyboru dodatków do mięs Polacy także pozostają tradycjonalistami. Aż 46% badanych uważa, że najlepszym dodatkiem są ziemniaki. „Kuzyni” ziemniaków – frytki – również są lubiani, choć w mniejszym stopniu. Za ulubiony dodatek do mięsa uważa je 20% respondentów. Na kolejnych miejscach znalazły się ryż i kasza. Polacy nie gustują w makaronie i chlebie, jako uzupełnieniu dania głównego. Makaron preferują wyłącznie rolnicy.
Opinie dotyczące dodatków do mięsa potwierdzają regułę: panowie preferują potrawy „cięższe” i bardziej konkretne, panie natomiast „lżejsze” i mniej kaloryczne. Mężczyźni okazali się być zdecydowanymi zwolennikami spożywania mięsa z ziemniakami lub frytkami. Kobiety za to, o wiele częściej od mężczyzn, wzbogacają posiłki produktami zbożowymi: ryżem i kaszą.
Polacy do obiadu najchętniej piją kompot. Wybiera go 31% badanych. Popularne są także soki, szczególnie wśród młodzieży, oraz woda, której zalety doceniają przede wszystkich osoby z wyższym wykształceniem. Herbata, mało popularna w innych grupach, jest zdecydowanym faworytem rolników. Bardzo rzadko pijemy do obiadu alkohol. Zaledwie 6% badanych popija obiad piwem, tyle samo – winem. Wino do obiadu najczęściej serwują sobie dyrektorzy i przedstawiciele wolnych zawodów.
*Instytut Badania Opinii RMF FM, próba ogólnopolska.
Opracowanie graf. własne.
Przeczytaj również:
- Mięsne pieczenie na świąteczny stół
- Sałatki na imprezy
- Przepisy naszych czytelników
- Najlepsze imprezowe dania