Gotowana marchewką ze śmietaną – dodatek do dań obiadowych

13 września 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jeśli lubicie do dań mięsnych serwować marchewkę w różnej postaci np: surówkę lub gotowaną marchew to polecamy to smaczne danie, które powstaje na bazie bulionu i mąki kukurydzianej.

składniki:

4 marchewki średniej wielkości – mogą być z rosołu

3/4 szklanki bulionu

sól, pieprz, cukier,

troszkę soku z cytryny

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

natka pietruszki

2 łyżki śmietany 12 %

 

Marchew gotujemy lub jeśli jest z bulionu wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę, zalewamy częścią bulionu. Do reszty bulionu dodajemy mąkę kukurydzianą w osobnej szklance, mieszamy, taką zaprawę dodajemy do marchwi. Czas na doprawienie oraz dodanie śmietany i natki pietruszki. Smacznego!