Gotowana marchewką ze śmietaną – dodatek do dań obiadowych
Artykuł zewnętrzny
Jeśli lubicie do dań mięsnych serwować marchewkę w różnej postaci np: surówkę lub gotowaną marchew to polecamy to smaczne danie, które powstaje na bazie bulionu i mąki kukurydzianej.
składniki:
4 marchewki średniej wielkości – mogą być z rosołu
3/4 szklanki bulionu
sól, pieprz, cukier,
troszkę soku z cytryny
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
natka pietruszki
2 łyżki śmietany 12 %
Marchew gotujemy lub jeśli jest z bulionu wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę, zalewamy częścią bulionu. Do reszty bulionu dodajemy mąkę kukurydzianą w osobnej szklance, mieszamy, taką zaprawę dodajemy do marchwi. Czas na doprawienie oraz dodanie śmietany i natki pietruszki. Smacznego!