Górka cielęca marynowana w tymianku
4 x 200 g górki cielęcej
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki marynowanego imbiru
4 gałązki świeżego tymianku
½ łyżeczki sambal oelek
1 łyżeczka konfitury z róży
Sos:
2 pokrojone w kostkę szalotki
4 łyżki konfitury z róży
100 ml czerwonego wina
50 ml koniaku
2 łyżki białego kremu balsamico
2 łyżki masła
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Chili Prymat do smaku
12 szt. gnocchi
1 pęczek rukoli
2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
1 łyżka świeżo tartego parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek
Umytą, oczyszczoną i osuszoną górkę cielęcą natrzeć marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników i odstawić na 6-8 godzin. Posiekaną szalotkę podsmażyć na maśle, dodać wino i koniak, a następnie dusić przez ok. 10 minut. Dodać konfiturę z róży, biały krem balsamico, zagotować i doprawić do smaku.
Ugotowane kluseczki gnocchi podsmażyć na oliwie z rukolą, orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami.
Górkę cielęcą usmażyć dokładnie z każdej ze stron, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu mięso należy delikatnie pokroić i ułożyć na aromatycznym sosie różanym. Podawać z włoskimi gnocchi, tartym parmezanem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
źródło: www.prymat.pl