Golonko wg Yvonne

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 przednie golonko wieprzowe

2 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

1 mała marchewka

1 mała pietruszka

2 duże ząbki czosnku

4 łyżki oleju ryżowego

Do sporządzenia mieszanki przypraw:

1/10 łyżeczki granulowanego czosnku

1/10 łyżeczki suszonego rozmarynu

1/10 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

1/10 łyżeczki kolendry

1/10 łyżeczki gorczycy (białej)

1/10 łyżeczki kurkumy

1/10 łyżeczki kminku

1/10 łyżeczki soli

Wykonanie:

Golonko umyć, oczyścić z ewentualnej szczeciny (opalając ją nad gazem). W garnku zagotować wodę wraz z liściem i zielem. Do wrzącej wody włożyć golonko i gotować 2 godziny. Dodać marchewkę, pietruszkę i ząbki czosnku. Gotować dalsze 30 minut.

Przyprawy do mieszanki wsypać do blendera lub moździerza i utrzeć je na drobny proszek.

Mięso wyjąć z wody, wyluzować kość. Z mięsa uformować zgrabną porcję (obwiązując je nitką). Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć golonko na dużym gazie ze wszystkich stron. Usunąć nitkę, posypać mięso przyprawami i smażyć jeszcze przez około 5 minut na jak najmniejszym ogniu. Można również golonko z przyprawami zapiec w piekarniku  nagrzanym do 160 stopni przez 10 minut.

Smacznego!

file1256826891



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...