Golonko wg Yvonne

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 przednie golonko wieprzowe

2 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

1 mała marchewka

1 mała pietruszka

2 duże ząbki czosnku

4 łyżki oleju ryżowego

Do sporządzenia mieszanki przypraw:

1/10 łyżeczki granulowanego czosnku

1/10 łyżeczki suszonego rozmarynu

1/10 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

1/10 łyżeczki kolendry

1/10 łyżeczki gorczycy (białej)

1/10 łyżeczki kurkumy

1/10 łyżeczki kminku

1/10 łyżeczki soli

Wykonanie:

Golonko umyć, oczyścić z ewentualnej szczeciny (opalając ją nad gazem). W garnku zagotować wodę wraz z liściem i zielem. Do wrzącej wody włożyć golonko i gotować 2 godziny. Dodać marchewkę, pietruszkę i ząbki czosnku. Gotować dalsze 30 minut.

Przyprawy do mieszanki wsypać do blendera lub moździerza i utrzeć je na drobny proszek.

Mięso wyjąć z wody, wyluzować kość. Z mięsa uformować zgrabną porcję (obwiązując je nitką). Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć golonko na dużym gazie ze wszystkich stron. Usunąć nitkę, posypać mięso przyprawami i smażyć jeszcze przez około 5 minut na jak najmniejszym ogniu. Można również golonko z przyprawami zapiec w piekarniku  nagrzanym do 160 stopni przez 10 minut.

Smacznego!

file1256826891