Golonki z indyka na marchewkowym puree

26 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatne indycze mięsko podane z puree z marchewki to doskonała alternatywa dla wieprzowej golonki .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 2 średnie  indycze golonki
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/3  pora
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • maggi
  • 1 litr wody

Golonki, ziele angielskie, liść laurowy, pietruszkę, por, seler włożyć do garnka i zalać wodą. Osolić ( ok 1/3 łyżeczki ). Gotować godzinę. Dołożyć marchewki i gotować dalej jeszcze pół godziny. Wyjąć marchewki. W małym garnuszku roztopić masło, wrzucić połamane na kawałki marchewki i zamieszać. Utłuc tłuczkiem do ziemniaków na kremowe puree. Doprawić pieprzem. Chwilę ogrzewać mieszając by odparowało.

Golonki wyjąć z wywaru i usunąć z nich skórę.

Golonki układać na warstwie puree marchewkowego. Do tego ziemniaki z wody i prosty sos jogurtowo – ziołowy (z natką pietruszki, bazylią,czosnkiem). Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem .

Ja dodatkowo podaję do popicia doprawiony bulion z gotowania golonej (można również włożyć do gotowania dodatkowy kawałek indyka lub kurczaka i zrobić potem galaretki lub na wywarze ugotować zupę).

W tym wypadku marchew dodaję później niż resztę warzyw bo zależy mi na tym by nie była wygotowana ale nabrała smaku bulionu (normalnie do wywaru daję warzywa na początku gotowania by oddały cały smak wywarowi).

file1303832731