Golonki z indyka na marchewkowym puree

26 kwietnia 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatne indycze mięsko podane z puree z marchewki to doskonała alternatywa dla wieprzowej golonki .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 2 średnie  indycze golonki
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/3  pora
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • maggi
  • 1 litr wody

Golonki, ziele angielskie, liść laurowy, pietruszkę, por, seler włożyć do garnka i zalać wodą. Osolić ( ok 1/3 łyżeczki ). Gotować godzinę. Dołożyć marchewki i gotować dalej jeszcze pół godziny. Wyjąć marchewki. W małym garnuszku roztopić masło, wrzucić połamane na kawałki marchewki i zamieszać. Utłuc tłuczkiem do ziemniaków na kremowe puree. Doprawić pieprzem. Chwilę ogrzewać mieszając by odparowało.

Golonki wyjąć z wywaru i usunąć z nich skórę.

Golonki układać na warstwie puree marchewkowego. Do tego ziemniaki z wody i prosty sos jogurtowo – ziołowy (z natką pietruszki, bazylią,czosnkiem). Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem .

Ja dodatkowo podaję do popicia doprawiony bulion z gotowania golonej (można również włożyć do gotowania dodatkowy kawałek indyka lub kurczaka i zrobić potem galaretki lub na wywarze ugotować zupę).

W tym wypadku marchew dodaję później niż resztę warzyw bo zależy mi na tym by nie była wygotowana ale nabrała smaku bulionu (normalnie do wywaru daję warzywa na początku gotowania by oddały cały smak wywarowi).

file1303832731



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.