Golonka z ziemniakami i jabłkami duszona w piwie

7 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 goloneczki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 słodkie jabłka
  • 3 cebule (np. 2 białe, 1 czerwona)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • sól morska
  • 250 ml piwa jasnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • oraz musztarda rosyjska

przygotowanie:

Golonki opłukać, osuszyć, ponacinać skórkę na krzyż, natrzeć mieszanka soli, kminku i posiekanych 2 ząbków czosnku ( tak by dotrzeć pod skórkę i w nacięcia). Wstawić w woreczku lub misce pod przykryciem, wraz z pokrojona cebulą na noc, do lodówki. Piekarnik nagrzać na 200 stopni, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, położyć na nim cebulę i  3 ząbki (najlepiej w całości, w  łupinkach).Umieścić w naczyniu golonki. Piec w tej temperaturze 20 minut – proporcjonalnie, z jednej i z drugiej strony po 10 minut. Temp. zmienić na 170 stopni, wyciągnąć naczynie, umieścić w nim ziemniaki pokrojone na cienkie łódeczki oraz jabłka. Podlać szklanka piwa, wstawić naczynie do rękawa foliowego do pieczenia, i piec godzinę w tej temperaturze. Po tym czasie, rozciąć folię, przemieszać, podlać gorącą wodą ( 2/3 szklanki). Golonki obrócić, podpiec jeszcze ok. 30 minut w  temp. 200 stopni, obracając, by zarumieniły się jednolicie z każdej strony, tak samo wymieszać ziemniaczki i cząstki jabłek. Golonki z  ziemniaczkami przełożyć na talerze/ półmisek. Sos zagęścić mąką i podać osobno w sosjerce. Podawać z sosem piwnym i musztardą rosyjską lub jak kto woli z chrzanem, np. jabłkowym.

Przepis ( z nieco zmodyfikowanymi proporcjami) pochodzi z najnowszej książki Nigelli Lawson „KUCHNIA przepisy z serca domu” – Golonka duszona w piwie z kminkiem, czosnkiem, jabłkami i ziemniakami.

file1299499432