Golonka pieczona z puree z grochu
Składniki:
4 golonki wieprzowe z kością (każda o wadze ok. 250g)
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz czarny ziarnisty
200 g soli peklowej (na 2 litry wody)
300 g łuskanego grochu (uprzednio namoczonego)
100 g marchewki
100 g ziemniaków
1 ząbek czosnku
Szczypta majeranku
½ kg kapusty kiszonej
1 posiekana cebula
50 g pokrojonej w kostkę słoniny
1 łyżka mąki pszennej
Sól
Pieprz czarny mielony
Kminek do smaku
Masło
Umyte i oczyszczone golonki zalać solą peklową rozpuszczoną w 2 litrach wody i odstawić na ok. 3 dni. Następnie golonki włożyć do wrzątku, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i gotować do miękkości. Ugotowanie golonki wyjąć z wywaru, naciąć skórę i piec w temperaturze 140°C, aż do momentu zrumienienia się skórki.
Kapustę zalać wodą i gotować na małym ogniu przez ok. godzinę, pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki oraz roztopionej słoniny i cebuli przygotować zasmażkę, dodać do kapusty, doprawić płaską łyżeczką kminku i dusić przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Groch gotować w osolonej wodzie wraz z marchewką i ziemniakami. Gdy będzie miękki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i ew. doprawić do smaku masłem.
Golonkę podawać na gorącej kapuście, z aromatycznym purée z grochu i ew. sosem powstałym podczas pieczenia.