Golonka pieczona z puree z grochu

12 września 2013, dodał: kasia001
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 golonki wieprzowe z kością (każda o wadze ok. 250g)
Liść laurowy
Ziele angielskie

Pieprz czarny ziarnisty
200 g soli peklowej (na 2 litry wody)

300 g łuskanego grochu (uprzednio namoczonego)
100 g marchewki
100 g ziemniaków
1 ząbek czosnku
Szczypta majeranku

½ kg kapusty kiszonej
1 posiekana cebula
50 g pokrojonej w kostkę słoniny
1 łyżka mąki pszennej
Sól
Pieprz czarny mielony
Kminek  do smaku
Masło

Umyte i oczyszczone golonki zalać solą peklową rozpuszczoną w 2 litrach wody i odstawić na ok. 3 dni. Następnie golonki włożyć do wrzątku, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i gotować do miękkości. Ugotowanie golonki wyjąć z wywaru, naciąć skórę i piec w temperaturze 140°C, aż do momentu zrumienienia się skórki.

Kapustę zalać wodą i gotować na małym ogniu przez ok. godzinę, pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki oraz roztopionej słoniny i cebuli przygotować zasmażkę, dodać do kapusty, doprawić płaską łyżeczką kminku i dusić przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Groch gotować w osolonej wodzie wraz z marchewką i ziemniakami. Gdy będzie miękki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i ew. doprawić do smaku masłem.

Golonkę podawać na gorącej kapuście, z aromatycznym purée z grochu i ew. sosem powstałym podczas pieczenia.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...