Gołąbki ziemniaczane Eli

25 października 2010,
dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 duża kapusta biała
2,5 kg ziemniaków
30 dkg grzybów
40 dkg boczku wędzonego
3 cebule
5 łyżek oleju
2 jajka
sól
pieprz

sos:
30 dkg grzybów
1 duża cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz

margaryna do smażenia gołąbków
2 kostki bulionu grzybowego

Obrane, umyte ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę, opiec na suchej, gorącej patelni i przełożyć na durszlak, żeby tłuszcz odciekł. Grzyby oczyścić i pokroić (mogą być mrożone – smażyć bez rozmrażania). Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać grzyby. Chwilę smażyć, dołożyć cebulę i razem smażyć, aż cały sok odparuje. Grzyby przyprawić solą, pieprzem i ostudzić. Kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści i wyciąć głąb. W dużym, wysokim garnku zagotować wodę z solą i 2 łyżkami oleju. Do wrzątku włożyć całą kapustę, dziurą po głąbie do góry (do środka wleje się woda z olejem i łatwiej będą się oddzielać liście), gotować, stopniowo zdejmować liście i je ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać przesmażone grzyby, opieczony boczek (bez tłuszczu), jajka, sól, pieprz i wymieszać. Nakładać na każdy liść po łyżce farszu i zwijać gołąbki (tak jak krokiety). W brytfance roztopić margarynę, ciasno ułożyć gołąbki i obsmażyć z obu stron na rumiano. W litrze wrzątku rozpuścić kostki bulionu grzybowego, podlać usmażone gołąbki i dusić do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Gotowe gołąbki wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Sos z gołąbków zachować.
Grzyby i cebulę do sosu smażyć w 3 łyżkach oleju (tak jak do farszu), podlać wodą i gotować do miękkości grzybów. Dodać sos z gołąbków, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i pogotować aż sos zgęstnieje. Gołąbki podawać polane sosem. Smacznego!

file1288028834



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.