Gołąbki ziemniaczane Eli
Składniki:
1 duża kapusta biała
2,5 kg ziemniaków
30 dkg grzybów
40 dkg boczku wędzonego
3 cebule
5 łyżek oleju
2 jajka
sól
pieprz
sos:
30 dkg grzybów
1 duża cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
margaryna do smażenia gołąbków
2 kostki bulionu grzybowego
Obrane, umyte ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę, opiec na suchej, gorącej patelni i przełożyć na durszlak, żeby tłuszcz odciekł. Grzyby oczyścić i pokroić (mogą być mrożone – smażyć bez rozmrażania). Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać grzyby. Chwilę smażyć, dołożyć cebulę i razem smażyć, aż cały sok odparuje. Grzyby przyprawić solą, pieprzem i ostudzić. Kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści i wyciąć głąb. W dużym, wysokim garnku zagotować wodę z solą i 2 łyżkami oleju. Do wrzątku włożyć całą kapustę, dziurą po głąbie do góry (do środka wleje się woda z olejem i łatwiej będą się oddzielać liście), gotować, stopniowo zdejmować liście i je ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać przesmażone grzyby, opieczony boczek (bez tłuszczu), jajka, sól, pieprz i wymieszać. Nakładać na każdy liść po łyżce farszu i zwijać gołąbki (tak jak krokiety). W brytfance roztopić margarynę, ciasno ułożyć gołąbki i obsmażyć z obu stron na rumiano. W litrze wrzątku rozpuścić kostki bulionu grzybowego, podlać usmażone gołąbki i dusić do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Gotowe gołąbki wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Sos z gołąbków zachować.
Grzyby i cebulę do sosu smażyć w 3 łyżkach oleju (tak jak do farszu), podlać wodą i gotować do miękkości grzybów. Dodać sos z gołąbków, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i pogotować aż sos zgęstnieje. Gołąbki podawać polane sosem. Smacznego!