Gołąbki z ziemniakami

26 września 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 główka kapusty białej
2 kg ziemniaków
2 cebule
2 łyżki masła
2 szklanki wody
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, vegeta, tymianek
Przygotowanie:
Z kapusty wyciąć głąb, gotujemy w osolonej wodzie, po kolei zdejmować odchodzące liście. Ziemniaki zetrzeć na  tarce. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle na złoty kolor, dodać do ziemniaków, doprawić do smaku, pozostawić na małym ogniu i mieszać aż masa zgęstnieje.
Farsz nakładać na liście, zawijać tradycyjnie, układać ciasno obok siebie. Ułożone gołąbki skropić lekko olejem, posypać vegetą, zalać 2 szklankami wody rozmieszanej z przecierem.
Zapiekać w piekarniku ok. 1 godziny. Podawać polane sosem (najlepszy pomidorowy), śmietaną lub masłem.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...