Gołąbki z ziemniakami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 główka kapusty białej
2 kg ziemniaków
2 cebule
2 łyżki masła
2 szklanki wody
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, vegeta, tymianek
1 główka kapusty białej
2 kg ziemniaków
2 cebule
2 łyżki masła
2 szklanki wody
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, vegeta, tymianek
Przygotowanie:
Z kapusty wyciąć głąb, gotujemy w osolonej wodzie, po kolei zdejmować odchodzące liście. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle na złoty kolor, dodać do ziemniaków, doprawić do smaku, pozostawić na małym ogniu i mieszać aż masa zgęstnieje.
Farsz nakładać na liście, zawijać tradycyjnie, układać ciasno obok siebie. Ułożone gołąbki skropić lekko olejem, posypać vegetą, zalać 2 szklankami wody rozmieszanej z przecierem.
Zapiekać w piekarniku ok. 1 godziny. Podawać polane sosem (najlepszy pomidorowy), śmietaną lub masłem.
Z kapusty wyciąć głąb, gotujemy w osolonej wodzie, po kolei zdejmować odchodzące liście. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle na złoty kolor, dodać do ziemniaków, doprawić do smaku, pozostawić na małym ogniu i mieszać aż masa zgęstnieje.
Farsz nakładać na liście, zawijać tradycyjnie, układać ciasno obok siebie. Ułożone gołąbki skropić lekko olejem, posypać vegetą, zalać 2 szklankami wody rozmieszanej z przecierem.
Zapiekać w piekarniku ok. 1 godziny. Podawać polane sosem (najlepszy pomidorowy), śmietaną lub masłem.