Gołąbki z papryką
Artykuł zewnętrzny
50 dag mięsa mielonego
1 cebula
1 czerstwa bułeczka
1 jajko
½ czerwonej papryki
1 łyżka kaszy mannej
1 łyżka smalcu
kapusta włoska
koncentrat pomidorowy
wegeta
pieprz
Bułeczkę namoczyć w wodzie, odcisnąć dodać do mięsa mielonego. Cebulę i paprykę zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa oraz jajko, kaszę manną i przyprawy. Wyrobić mięso, doprawić do smaku wegetą i pieprzem. Wcześniej sparzyć kapustę, zdjąć największe liście. Nakładać farsz mięsny na liście i zawijać. Podsmażyć na patelni na smalcu. Ułożyć w garnku, podlać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować na bardzo wolnym ogniu około 25 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę podgotować. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.