Gołąbki z grzybami i białym serem

10 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

mała biała kapusta włoska
sól
3 kajzerki
100 ml mleka
25 dag pieczarek
3 jaja
3  łyżki płatków owsianych
3 łyżki twarogu
2 łyżki natki
pieprz
łyżka masła
3 łyżki oliwy
1/2 litra soku pomidorowego

Z kapusty wyciąć głąb, podgotować kilka minut w osolonym wrzątku. Wyjąć, odsączyć, oddzielić liście od siebie i powycinać twarde nerwy. Bułki pokroić w kostkę namoczyć w gorącym mleku. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić drobno, połączyć z bułkami. Dodać jaja, płatki owsiane, twaróg, natkę, doprawić do smaku. Wymieszać. Układać farsz i zwijać gołąbki. Ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą, przykryć i zapiekać około 40 minut w temp. 180 stopni C. W połowie zapiekania wlać sok pomidorowy. Podawać gorące polane sosem i ewentualnie żółtym serem.