Gołąbki wg córci Buni
Pomysł na takie ,, leniwe gołąbki” krąży w wielu wersjach. Muszę przyznać , że latami broniłam się przed takim robieniem na skróty .Moja córa wręcz przeciwnie.
Czas :1,5 godziny
Składniki :
- 35 dag mielonego mieszanego ( wołowo-wieprzowe )
- 35 dag pokrojonej włoskiej kapusty
- 2 cebule drobno posiekane
- 1 mini kostka czosnkowa Knorra ( lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku )
- 2 jajka
- 10 dag ugotowanego ryżu ( 1 woreczek )
- sól
- pieprz
- majeranek
- mąka
- 1 przecier pomidorowy ( 8-10 g )
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka kopru
- 1 kostka bulionu drobiowego ( używam ostatnio Bulionetkę drobiową Knorra )
- cukier
- papryka mielona
- olej
- 2 łyżki masła
- ketchup pikantny do smaku
Kapustę zalać litrem wody i gotować 15 minut od zagotowania. Odcedzić ( odciskając mocno na sicie ) zachowując wywar.
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 2 łyżkach oleju .
Wyrobić mięso z kapustą , ryżem , cebulką , czosnkiem , koprem , jajkami .Doprawić masę solą , pieprzem, papryką , majerankiem . Uformować 12-15 kotlecików , oprószyć mąką .Obsmażyć na rozgrzanym oleju .
Przecier pomidorowy rozrobić z wodą z gotowania kapusty .Dodać : Bulionetkę ,masło, sól, pieprz, cukier , paprykę mieloną .Ogrzewać aż Bulionetka i masło się rozpuszczą .Doprawić sos do smaku ketchupem .
Ułożyć kotlety w szerokim rondlu o grubym dnie ( 2 warstwy ). Zalać sosem kotleciki. Dusić na małym gazie 20 minut . Wyjąć delikatnie,, gołąbki ” i zostawić do ostudzenia. Sos zaciągnąć śmietanką.
Przed podaniem włożyć ponownie ,, gołąbki ” w sosie i podgrzać ( jeśli zostawi się je w sosie to naciągną sosu i będą się rozpadać , a tak można podgrzać tyle ile potrzeba ).
Ja podaję wzorem córy same ,, gołąbki ” w sosie bez ziemniaków bo przecież jest już w nich ryż – tylko posypane natką pietruszki .Smaczne .Zbliżone smakiem do oryginalnych gołąbków w kapuście a zdecydowanie mniej z nimi pracy , a co jeszcze ważne przy gotowaniu dla 2 osób to to , że nie potrzeba kupować całej kapusty , a starczy mieć kawałek .