Gołąbki ze szpinaku w 10 minut
Danie expresowe (kwadrans), ekologiczne (sezonowe), dietetyczne (niskokaloryczne) i pyszne (o ile lubisz szpinak) :)
przygotowanie 10 minut
gotowanie 5 minut
składniki dla 4 osób
potrzebne będą:
8 dużych liści szpinaku
4 filety łososia (może być inna ryba, ale szpinak wyjątkowo pasuje do łososia)
garść czarnych oliwek
1 mała czerwona cebula
2 łyżeczki kaparów
oliwa z oliwek, tymianek, sól, pieprz, sok z cytryny
Cebulę obierz i posiekaj, oliwki pokrój drobno. Liście szpinaku umyj sparz we wrzątku, następnie szybko (ale delikatnie) przepłucz zimną wodą. Filety łososia umyj i przekrój na pół, skrop oliwą i posyp przyprawami.
Liście szpinaku posyp cebulą, oliwkami i kaparami, na każdym liściu połóż kawałek łososia. Zawiń delikatnie i zepnij wykałaczką.
Gotuj na parze 5 minut.
Jeśli nie lubisz lub akurat nie masz świeżego szpinaku zastąp go liśćmi sałaty.