Gołąbki ze szpinaku w 10 minut

30 maja 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Danie expresowe (kwadrans), ekologiczne (sezonowe), dietetyczne (niskokaloryczne) i pyszne (o ile lubisz szpinak) :)

przygotowanie 10 minut

gotowanie 5 minut

składniki dla 4 osób

potrzebne będą:

8 dużych liści szpinaku

4 filety łososia (może być inna ryba, ale szpinak wyjątkowo pasuje do łososia)

garść czarnych oliwek

1 mała czerwona cebula

2 łyżeczki kaparów

oliwa z oliwek, tymianek, sól, pieprz, sok z cytryny

Cebulę obierz i posiekaj, oliwki pokrój drobno. Liście szpinaku umyj sparz we wrzątku, następnie szybko (ale delikatnie) przepłucz zimną wodą. Filety łososia umyj i przekrój na pół, skrop oliwą i posyp przyprawami.

Liście szpinaku posyp cebulą, oliwkami i kaparami, na każdym liściu połóż kawałek łososia. Zawiń delikatnie i zepnij wykałaczką.

Gotuj na parze 5 minut.

Jeśli nie lubisz lub akurat nie masz świeżego szpinaku zastąp go liśćmi sałaty.