Gołąbki orientalne

31 sierpnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

golabki_w_wersji_prawie

Czas : 2 godziny

Składniki :

12 wierzchnich liści z kapusty białej ( sparzonych przy zdejmowaniu – jak przy normalnych gołąbkach )
25 dag mięsa mielonego drobiowego
10 dag ryżu
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
sól
cukier
1 pasty z trawy cytrynowej lub otartej skórki cytryny
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 szklanka wywaru z gotowania gołąbków
1 Bulionetka drobiowa Knorra  lub 1 kostka bulionowa lub inna przyprawa do zup
1 szklanka gęstego mleka kokosowego
4 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżki mąki ( płaskie )

Ze sparzonych liści białej kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia. Ryż ugotować na sypko na pół miękko . Mięso , ryż , pieprz , trawę cytrynową , 1 łyżkę wiórek kokosowych , szczyptę soli dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść farsz . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku . W 1,5 litrze gorącego wody rozpuścić bulionetkę i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 3 łyżkami oleju. Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym z mlekiem kokosowym ,Dodać wiórki kokosowe. Doprawić sos trawą cytrynową, szczyptą cukru i soli .

Podawać z sosem posypane wiórkami marchewki ( surowej ) , zielonej części pora i skórki cytrynowej.



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...