Gołąbki na parze z sosem bolognese

23 października 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
– włoska kapusta – 12 sztuk liści
– chuda mielona wołowina lub mielone mięso z indyka – 500 g
– Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr – 1 sztuka
– Rama Classic – 2 łyżki
– pomidory krojone z puszki – 400 g
– cebula – 1 sztuka
– natka pietruszki – 2 łyżki
– ząbki czosnku – 2 sztuki

Golabki na parze z sosem bolognese

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz, pietruszkę dokładnie umyj. Wszystkie warzywa drobno pokrój. Z kapusty oddziel 12 liści i każdy przez około minutę blanszuj w gotującej się wodzie. Liście powinny lekko zmięknąć, ale pozostać jędrne. Po wyjęciu z wody osusz je na papierowym ręczniku kuchennym.
2. Na margarynie przesmaż czosnek i cebulę, a gdy się zeszklą, dodaj mięso mielone. Całość smaż i mieszaj. W kolejnym kroku dodaj pomidory oraz zapewniający idealne doprawienie Fix Knorr Spaghetti Bolognese extra ziołowe. Dokładnie go rozprowadź w daniu i całość doprowadź do wrzenia. Sos pozostaw na ogniu jeszcze przez 10 minut, by odparował płyn. Pod koniec wrzuć zieloną pietruszkę.
3. Około 2-3 łyżki mięsnego nadzienia ułóż w wewnętrznym zagłębieniu liścia kapusty, przy jego brzegu. Aby farsz nie uciekł, zagnij boki liścia do środka i ściśle zwiń roladkę. Postępuj tak z każdym liściem kapusty. Gotowe gołąbki gotuj na parze, w specjalnym garnku lub na sicie do tego przeznaczonym, przez około 5 minut.