Gołąbki makaronowo-pieczarkowe z brukselką

13 kwietnia 2013,
dodał: muffinek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 biała kapusta
bardzo drobny makaron – 70 g
makaron świderki 250 g
6 kapeluszy średnich pieczarek
kilkanaście średnich brukselek
koncentrat pomidorowy – 100 g
1 jajko
przyprawa do gołąbków
sól
pieprz
papryka słodka

Przygotowanie:
Ugotować i odcedzić makaron, odstawić do wystygnięcia. Opłukać kapustę, wyciąć głąb. Gotować ją kilka minut w osolonej wodzie, by można było zdjąć w całości wierzchnie liście.
Mięso mielone przyprawić, dodać jajko, wymieszać na jednolitą masę. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć kapelusze pieczarek. Ostudzony makaron drobno pociąć nożem. Dodać pieczarki i makaron do masy mięsnej, dobrze wymieszać. Następnie formować farsz do gołąbków, zawijać go w liście kapusty.
Do koncentratu dodać sól, pieprz i słodką paprykę. Dolać trochę wody, by sos nie był zbyt gęsty. Układać w nim gołąbki, tak by ściśle przylegały do siebie. Dusić je w sosie 30-40 min. W tym samym czasie ugotować też brukselki i makaron świderki. Gołąbki podawać z makaronem polanym sosem i udekorowanym brukselkami.

file1365930756



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...