Gołąbki bez zawijania czyli po kawalersku

29 stycznia 2018, dodał: ola951
Artykuł zewnętrzny

Dziś chcę przedstawić przepis na gołąbki  dla osób , które nie mają zbyt wiele czasu a lubią dobrze zjeść-czyli gołąbki bez zawijania:

Do przygotowania dania potrzebne będą:

-2 torebki ugotowanego ryżu

-0,5 kg mięsa mielonego

–0,5 niedużej kapusty włoskiej lub ewentualnie białej 

– 1 jajko

-1 cebula

-1 ząbek czosnku

– 2 łyżki bułki tartej

– 2 łyżki kaszy manny

– 1 łyżeczka majeranku,

– ½ łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich,

– mielona słodka i ostra papryka,sól pieprz do smaku

Składniki na sos:

–koncentratu pomidorowego

– 0,5 litra bulionu

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– sól, pieprz do smaku

-1 łyżka mąki(opcjonalnie gdy chcemy zagęścić sos)

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć i drobno poszatkować, ugotować ryż ,cebulę i czosnek zeszklić ,wszystkie składniki wymieszać doprawić przyprawami , następnie należy formułować  owalne kluki(jak na kotlety mielone) ,następnie obtoczyć w bulce tartej .(Gołąbki podsmażyć na rozgrzanym oleju po ok 2 minut z każdej strony .Następnie gołąbki w gęsiarce włożyć do piekarnika. Piec przez 40 minut w temp.200 stopni. W czasie gdy gołąbki się pieką należy przygotować sos .Sos wylać na gołąbki ok 10 minut przed końcem pieczenia, lub zrobić w osobnym garnuszku i po upieczeniu gołąbków polewać nim danie .