Gołąbki bez zawijania czyli po kawalersku
Dziś chcę przedstawić przepis na gołąbki dla osób , które nie mają zbyt wiele czasu a lubią dobrze zjeść-czyli gołąbki bez zawijania:
Do przygotowania dania potrzebne będą:
-2 torebki ugotowanego ryżu
-0,5 kg mięsa mielonego
–0,5 niedużej kapusty włoskiej lub ewentualnie białej
– 1 jajko
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
– 2 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki kaszy manny
– 1 łyżeczka majeranku,
– ½ łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich,
– mielona słodka i ostra papryka,sól pieprz do smaku
Składniki na sos:
–koncentratu pomidorowego
– 0,5 litra bulionu
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– sól, pieprz do smaku
-1 łyżka mąki(opcjonalnie gdy chcemy zagęścić sos)
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć i drobno poszatkować, ugotować ryż ,cebulę i czosnek zeszklić ,wszystkie składniki wymieszać doprawić przyprawami , następnie należy formułować owalne kluki(jak na kotlety mielone) ,następnie obtoczyć w bulce tartej .(Gołąbki podsmażyć na rozgrzanym oleju po ok 2 minut z każdej strony .Następnie gołąbki w gęsiarce włożyć do piekarnika. Piec przez 40 minut w temp.200 stopni. W czasie gdy gołąbki się pieką należy przygotować sos .Sos wylać na gołąbki ok 10 minut przed końcem pieczenia, lub zrobić w osobnym garnuszku i po upieczeniu gołąbków polewać nim danie .