Gofry ziemniaczane

19 lutego 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

20 dkg ziemniaków
1 cebula
3 jajka
25 dkg mąki
niecała szklanka mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Najlepiej ugotować je już poprzedniego dnia. Obrać ze skórki i zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę zetrzeć na tarce.
Z jajek oddzielamy białka i żółtka. Żółtka mieszamy dokładnie z mlekiem i śmietaną. Dodajemy do ziemniaków i cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Dodajemy stopniowo mąkę uważając żeby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i razem delikatnie wszystko mieszamy. Smażyć w gofrownicy około 5 min. Podawać z surówką lub keczupem.

file1266613316



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...