Gofry ziemniaczane
Artykuł zewnętrzny
20 dkg ziemniaków
1 cebula
3 jajka
25 dkg mąki
niecała szklanka mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Najlepiej ugotować je już poprzedniego dnia. Obrać ze skórki i zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę zetrzeć na tarce.
Z jajek oddzielamy białka i żółtka. Żółtka mieszamy dokładnie z mlekiem i śmietaną. Dodajemy do ziemniaków i cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Dodajemy stopniowo mąkę uważając żeby nie zrobiły się grudki. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i razem delikatnie wszystko mieszamy. Smażyć w gofrownicy około 5 min. Podawać z surówką lub keczupem.