Gofry z bitą śmietaną i żółtymi owocami południowymi
Składniki:
ciasto:
160 g mąki
1,5 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
50 g stopionego masła
2 jajka
270 ml mleka
dodatki:
śmietanka 36%
trochę mleka
trochę cukru
pół tabliczki czekolady
brzoskwinie/banany/ananas świeży
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz połowę mleka. Składniki mieszamy mikserem dolewając resztę mleka. Odstawiamy na chwilę, włączamy gofrownicę (musi być mocno rozgrzana!) i ubijamy z białek pianę, na sztywno, dodając szczyptę soli. Białka dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Pieczemy około 5 minut w zależności od rodzaju gofrownicy. W połowie na chwilę uchylamy gofrownicę by wypuścić pianę, ale to może też zależy od sprzętu. Gofry do wystygnięcia ustawiamy w pionie żeby były chrupkie, a nie miękkie.
Czekoladę rozpuszczamy na wolnym ogniu w garnku, dolewając stopniowo trochę mleka by była płynna i nie przypaliła się.
Śmietanę ubijamy, dodając do smaku cukier.
Owoce -brzoskwinie, banany, plastry świeżego ananasa kroimy w małe kawałki.
Na ostygnięte gofry nakładamy śmietanę, owoce i przed samym podaniem polewamy czekoladą. Dobrze jeśli czekolada trochę zgęstnieje i ostygnie, bo w przeciwnym razie rozpuści nam śmietanę i wszystko popłynie ;)