Gofry z bitą śmietaną i truskawkami
Artykuł zewnętrzny
- 2,5 szkl mąka pszenna,
- 0,5 szkl cukier,
- 2 łyżeczki cukier waniliowy,
- 3/4 szkl mleko,
- 1 szkl woda,
- 0,5 szkl olej,
- 4 szt jajka,
- szczypta Sól,
- 1 kopiasta łyżeczka proszek do pieczenia,
- 0,5 l kremówka,
- 3 łyżeczki cukier puder,
- 3 łyżeczki żelatyna,
- truskawki świeże
Mąkę,cukry,mleko, wodę i proszek do pieczenia zmiksować w jednym naczyniu.W drugim naczyniu zmiksować żółtka z olejem i szczyptą soli wlać do pierwszego naczynia i całość zmiksować.W trzecim naczyniu ubić na sztywno białka dodać do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.W nagrzanej gofrownicy upiec gofry.Po upieczeniu studzić na kratce.
Bita śmietana;zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i namoczoną i rozpuszczoną w 1/4 szkl wody letnią żelatynę i chwilkę zmiksować.Gofry udekorować bitą śmietaną i truskawkami.Wyszło 16 szt.