Gofry z bitą śmietaną i truskawkami

19 lipca 2012, dodał: alaaa
Artykuł zewnętrzny
  • 2,5 szkl mąka pszenna,
  • 0,5 szkl cukier,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 3/4 szkl mleko,
  • 1 szkl woda,
  • 0,5 szkl olej,
  • 4 szt jajka,
  • szczypta Sól,
  • 1 kopiasta łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 0,5 l kremówka,
  • 3 łyżeczki cukier puder,
  • 3 łyżeczki żelatyna,
  • truskawki świeże

Mąkę,cukry,mleko, wodę i proszek do pieczenia zmiksować w jednym naczyniu.W drugim naczyniu zmiksować żółtka z olejem i szczyptą soli wlać do pierwszego naczynia i całość zmiksować.W trzecim naczyniu ubić na sztywno białka dodać do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.W nagrzanej gofrownicy upiec gofry.Po upieczeniu studzić na kratce.
Bita śmietana;zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i namoczoną i rozpuszczoną w 1/4 szkl wody letnią żelatynę i chwilkę zmiksować.Gofry udekorować bitą śmietaną i truskawkami.Wyszło 16 szt.

file1342713219



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz