Gofry na bazie wody gazowanej. Puszyste i chrupiące jak nad morzem

11 lipca 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Niech podniesie rękę ten kto od razu po przyjeździe nad morze udaje się do najbliższej budki z gofrem. My z całą rodziną właśnie tak robimy rozpoczynając sezon gofrowego szaleństwa. To właśnie ten smakołyk wpasowuje się świetnie w krajobraz kulinarnych nadmorskich kurortów i stanowi integralną część wakacyjnych wojaży nad Bałtykiem.

Ten prosty wafel pieczony w specjalnie do tego przeznaczonym urządzeniu to wyśmienita słodka propozycja na upalne dni, serwowana z cukrem pudrem, owocami sezonowymi czy bitą śmietaną i słodkimi sosami. Chrupiący gofr to słodka przekąska dla całej rodziny, którą jednak najbardziej uwielbiają najmłodsi jej członkowie. Trudno się bowiem oprzeć połączeniu chrupiącego ciasta z puszystością i aksamitnym smakiem bitej śmietany z owocami. Pomysłów na zrobienie gofrów jest całkiem sporo, można je też piec w  urządzeniach, które nadają im fantazyjny kształt serduszek czy kwiatuszków. Moja wysłużona i zarazem sprawdzona gofrownica wyczarowała jednak tym razem prostokątne tradycyjne wypieki.

gofry z owocami domowe

fot: zdjęcie własne

Jak wykonać ciasto na gofry jak nad morzem

Ciasto na gofry wykonuje się bardzo szybko i nie jest potrzeba wielu składników. Ich aromat roznosi się po całym mieszkaniu i kusi do skosztowania. Gwarantuje wam, że nie skończy się na jednym wypieku, te puszyste goferki wciągają i trudno się im oprzeć. Ich magiczne przepyszne ciasto przyciąga jak magnes, idealnie komponuje się z poranną kawą. Po upieczeniu gofry, które udało mi się dyskretnie schować przed członkami rodziny, zawijam szczelnie w folię, aby również na drugi dzień dostarczyły kulinarnych wrażeń. Sekretem mojego ciasta jest mocno gazowana woda mineralna, a także właściwe ubicie białek. Nie jest to jednak skomplikowane zadanie. Po upieczeniu i krótkim wystudzeniu gofry podaję z bitą śmietaną, cukrem pudrem i owocami sezonowymi. Warto pokusić się o wcześniejsze przygotowanie domowej bitej śmietany i zakup owoców. Ja wybieram jednak wersję bez bitej śmietany czyli fit goferki, które są znacznie mniej kaloryczne i równie wspaniale smakują. Z tych proporcji wyszło mi około 10 gofrów.

Składniki na gofry jak nad morzem:

3 jaja

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie

cukier wanilinowy

3 łyżki cukru

szklanka wody mineralnej mocno gazowanej

pół szklanki oleju

szczypta soli

W dużej misce ubić białka z odrobiną soli na sztywno. W drugiej misce dodać same żółtka i cukier i ubić na puszystą masę, dolać olej oraz na przemian mąkę (wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia) z wodą. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, tak więc można dolać więcej wody jeśli jest za gęsta.  Całość ubijamy mikserem, dodajemy na koniec piane z białek i delikatnie całość mieszamy. Rozgrzewamy mocno gofrownicę, nie trzeba jej smarować olejem. Wylewamy ciasto i pieczemy, aż gofry będą rumiane. Ja piekę w swojej gofrownicy około 3 – 4 minuty.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Wystrój kuchni
U mnie jest parę dużych urządzeń, one spokojnie by weszły do kredensu i zostałoby...
Czy warto znać płeć dziecka przed p…
Ja nie słyszałam, żeby ktoś znajomy nie chciał poznać wcześniej, czy będzie córka czy syn...
Kulinarne wpadki
Ja bym nie pogardziła takim rosołem, ciekawy smak mają grzyby.
Super cera bez zmarszczek
Ponoć olejki są świetne na zachowanie młodości cery....