Gofry na bazie wody gazowanej. Puszyste i chrupiące jak nad morzem

11 lipca 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Niech podniesie rękę ten kto od razu po przyjeździe nad morze udaje się do najbliższej budki z gofrem. My z całą rodziną właśnie tak robimy rozpoczynając sezon gofrowego szaleństwa. To właśnie ten smakołyk wpasowuje się świetnie w krajobraz kulinarnych nadmorskich kurortów i stanowi integralną część wakacyjnych wojaży nad Bałtykiem.

Ten prosty wafel pieczony w specjalnie do tego przeznaczonym urządzeniu to wyśmienita słodka propozycja na upalne dni, serwowana z cukrem pudrem, owocami sezonowymi czy bitą śmietaną i słodkimi sosami. Chrupiący gofr to słodka przekąska dla całej rodziny, którą jednak najbardziej uwielbiają najmłodsi jej członkowie. Trudno się bowiem oprzeć połączeniu chrupiącego ciasta z puszystością i aksamitnym smakiem bitej śmietany z owocami. Pomysłów na zrobienie gofrów jest całkiem sporo, można je też piec w  urządzeniach, które nadają im fantazyjny kształt serduszek czy kwiatuszków. Moja wysłużona i zarazem sprawdzona gofrownica wyczarowała jednak tym razem prostokątne tradycyjne wypieki.

gofry z owocami domowe

fot: zdjęcie własne

Jak wykonać ciasto na gofry jak nad morzem

Ciasto na gofry wykonuje się bardzo szybko i nie jest potrzeba wielu składników. Ich aromat roznosi się po całym mieszkaniu i kusi do skosztowania. Gwarantuje wam, że nie skończy się na jednym wypieku, te puszyste goferki wciągają i trudno się im oprzeć. Ich magiczne przepyszne ciasto przyciąga jak magnes, idealnie komponuje się z poranną kawą. Po upieczeniu gofry, które udało mi się dyskretnie schować przed członkami rodziny, zawijam szczelnie w folię, aby również na drugi dzień dostarczyły kulinarnych wrażeń. Sekretem mojego ciasta jest mocno gazowana woda mineralna, a także właściwe ubicie białek. Nie jest to jednak skomplikowane zadanie. Po upieczeniu i krótkim wystudzeniu gofry podaję z bitą śmietaną, cukrem pudrem i owocami sezonowymi. Warto pokusić się o wcześniejsze przygotowanie domowej bitej śmietany i zakup owoców. Ja wybieram jednak wersję bez bitej śmietany czyli fit goferki, które są znacznie mniej kaloryczne i równie wspaniale smakują. Z tych proporcji wyszło mi około 10 gofrów.

Składniki na gofry jak nad morzem:

3 jaja

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie

cukier wanilinowy

3 łyżki cukru

szklanka wody mineralnej mocno gazowanej

pół szklanki oleju

szczypta soli

W dużej misce ubić białka z odrobiną soli na sztywno. W drugiej misce dodać same żółtka i cukier i ubić na puszystą masę, dolać olej oraz na przemian mąkę (wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia) z wodą. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, tak więc można dolać więcej wody jeśli jest za gęsta.  Całość ubijamy mikserem, dodajemy na koniec piane z białek i delikatnie całość mieszamy. Rozgrzewamy mocno gofrownicę, nie trzeba jej smarować olejem. Wylewamy ciasto i pieczemy, aż gofry będą rumiane. Ja piekę w swojej gofrownicy około 3 – 4 minuty.