Giuwecz wg Buni

5 czerwca 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Duszonka z papryki i młodych warzyw – najprostsza wersja giuweczu.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 3 kolorowe papryki ( czerwona, żółta, zielona )
  • 2 pomidory
  • 4 ziemniaki
  • 2 młode marchewki
  • 3 cebule
  • 3 kiełbaski- śląskie
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • przyprawa do zup i sosów w płynie
  • szczypta cukru
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 1,5 szklanki wody
  • natka pietruszki

Giuwecz to bardzo prosta -jednogarnkowa potrawa.

Papryki wypestkować i pokroić w paseczki, obrane ze skórek  pomidory, marchew i ziemniaki – w grubą kostkę  .Włożyć do garnka z grubym dnem.

Cebule   pokroić w piórka i zeszklić  na oleju – włożyć do papryki.

Pokrojone w pół plasterki  wymieszać z resztą składników. Podlać wodą. Dusić 45 minut.

Doprawić do smaku, cukrem, pieprzem, papryką mieloną, przyprawą do zup i sosów. Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki.

file1307290141



FORUM - bieżące dyskusje

Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...
Książki
Też lubię. Słucham w drodze do pracy, albo na rowerze. Często też słucham...
Niesamodzielnosc finansowa kobiet
Jeszcze bardziej przeraża, że nie wystarczy pracować na pełnym etacie, żeby mieć emeryturę wystarczającą...