Giuwecz wg Buni
Artykuł zewnętrzny
Duszonka z papryki i młodych warzyw – najprostsza wersja giuweczu.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 3 kolorowe papryki ( czerwona, żółta, zielona )
- 2 pomidory
- 4 ziemniaki
- 2 młode marchewki
- 3 cebule
- 3 kiełbaski- śląskie
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- przyprawa do zup i sosów w płynie
- szczypta cukru
- pieprz mielony
- papryka mielona
- 1,5 szklanki wody
- natka pietruszki
Giuwecz to bardzo prosta -jednogarnkowa potrawa.
Papryki wypestkować i pokroić w paseczki, obrane ze skórek pomidory, marchew i ziemniaki – w grubą kostkę .Włożyć do garnka z grubym dnem.
Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju – włożyć do papryki.
Pokrojone w pół plasterki wymieszać z resztą składników. Podlać wodą. Dusić 45 minut.
Doprawić do smaku, cukrem, pieprzem, papryką mieloną, przyprawą do zup i sosów. Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki.