Giuwecz wg Buni

5 czerwca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Duszonka z papryki i młodych warzyw – najprostsza wersja giuweczu.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 3 kolorowe papryki ( czerwona, żółta, zielona )
  • 2 pomidory
  • 4 ziemniaki
  • 2 młode marchewki
  • 3 cebule
  • 3 kiełbaski- śląskie
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • przyprawa do zup i sosów w płynie
  • szczypta cukru
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 1,5 szklanki wody
  • natka pietruszki

Giuwecz to bardzo prosta -jednogarnkowa potrawa.

Papryki wypestkować i pokroić w paseczki, obrane ze skórek  pomidory, marchew i ziemniaki – w grubą kostkę  .Włożyć do garnka z grubym dnem.

Cebule   pokroić w piórka i zeszklić  na oleju – włożyć do papryki.

Pokrojone w pół plasterki  wymieszać z resztą składników. Podlać wodą. Dusić 45 minut.

Doprawić do smaku, cukrem, pieprzem, papryką mieloną, przyprawą do zup i sosów. Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki.

file1307290141



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz