Gewürztraminer, czyli dlaczego nie warto oceniać jakości wina po jego nazwie

2 września 2024, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Mimo iż Gewürztraminer nie jest przyjemnie brzmiącą nazwą (chociaż oczywiście zdajemy sobie sprawę, że to dość subiektywne odczucie), okazuje się, że opisuje ona jedną z najlepszych odmian jasnych winogron, z których produkuje się bardzo dobre, a często wybitne wina.

Gewürztraminer

Zmysłowe aromaty kwiatów, nuta liczi… zamknięte w Gewürztraminerze

Gewürztraminer to jedna z najbardziej aromatycznych odmian winorośli – sugeruje to już jej nazwa – Gewürz oznacza po niemiecku „przyprawa” a „traminer” to matczyny szczep, z którego powstał bohater niniejszego artykułu. „Pachnący traminer” to winorośl, która jest bardzo uniwersalna, jednocześnie zachowując unikalne walory, których nie da się pomylić z żadną inną odmianą.

Chociaż zwykle aromatyczne szczepy winorośli kojarzą się głównie ze słodkimi winami, Gewürztraminer potrafi zaskoczyć. Cechuje się on słodkim zapachem kwiatów i miodu, jednak większość produkowanych z niego win to trunki półwytrawne, a nawet wytrawne, które są zaskakująco owocowe i odświeżające.

Dzięki niezwykle wysokiej zawartości związków aromatycznych w odmianie Gewürztraminer, wina – nawet wytrawne – z niej wyprodukowane sprawiają wrażenie słodszych i delikatniejszych, niż są w rzeczywistości. Jest to odczuwalne nawet w przypadku trunków niezawierających cukru resztkowego! Wina z Gewürztraminera urzekają nutami róży, imbiru, ananasa, brzoskwini, grejpfruta i pomarańczy, kótrych intensywność zmienia się w zależności od poziomu dojrzałości winogron. Sprawia to, że wina z tej odmiany są niezwykle zróżnicowane i potrzeba by długiego czasu, aby poznać i opisać je wszystkie.

Oprócz wspaniałego aromatu i doskonałego smaku odmiana ta zaskakuje także swoim wyglądem. Mimo iż produkuje się z niej wina białe, skóra owoców jest zwykle czerwona. Sprawia to, że alkohol powstający z tych winogron, ma szlachetny, złoty kolor.

winnica

Z czym najlepiej smakuje Gewürztraminer? 

Czy tak aromatyczne wino ma szansę dobrze komponować się z posiłkami? Czy nie przyćmi smaku i aromatu potraw? Okazuje się, że wręcz przeciwnie! Wino powstałe z odmiany Gewürztraminer jest zaskakująco dobrym kompanem dla wielu różnych potraw. Świetnie pasuje do intensywnych w smaku i zapachu serów, takich jak Gorgonzola czy Limburger, a także do wyrazistych potraw kuchni blisko- i dalekowschodniej. Dzięki swojej aromatyczności i odczuwalnej słodyczy świetnie balansuje mocny charakter i pikantność dań kuchni arabskiej, chińskiej czy tajskiej.

Do tej pory pisaliśmy głównie o Gewürztraminerze jako winie półwytrawnym i wytrawnym. To jednak tylko część prawdy. Ta niezwykła winorośl nadaje się doskonale do produkcji win słodkich – w szczególności sprawdza się w wybitnych, francuskich, alzackich trunkach Sélection de Grains Nobles. Te wyjątkowe wina powstają wyłącznie z najlepszych owoców zbieranych jak najpóźniej, nierzadko pokrytych szlachetną pleśnią, aby osiągnąć wymaganą przepisami zawartość cukrów resztkowych.

Tak, jak wspomnieliśmy, Gewürztraminer to odmiana uniwersalna. Wśród win z niej wyprodukowanych znajdziemy zarówno wytrawne, jak i niezwykle słodkie perełki, które będą w stanie urozmaicić i wzbogacić wiele różnych dań – od pikantnych posiłków, aż po wymyślne desery.

Historia Gewürztraminera

 Pochodzenie tego szczepu – z resztą, jak wielu innych – jest dość tajemnicze. Obenie uważa się, że pochodzi on od odmiany savagnin blanc (nie mylić z sauvgnon blanc). Jest to francuska winorośl, która jest analogiem oryginalnego traminera. Z biegiem czasu, wskutek mutacji, powstała odmiana savagnin rose (nazywana też „czerwonym traminerem”), z której natomiast powstał aromatyczny Gewürztraminer.

Obecnie odmiana ta uprawiana jest w wielu różnych zakątkach świata – od Francji i Niemiec, przez Węgry, Włochy i Grecję. Po drugiej stronie Morza Śródziemnego znajdziemy go na granicy izraelsko-syryjskiej, gdzie rośnie na wzgórzach Golan. Gdy zdecydujemy się na podróż za ocean – Gewürztraminer przywita nas w USA i Kanadzie, a dalej na południe – w Argentynie i Chile. Znajdziemy go także na Antypodach, gdzie z powodzeniem uprawiany jest w Nowej Zelandii i Australii, gdzie zachwyca swoimi niezwykłymi aromatami i szlachetnymi właściwościami.