Gewürztraminer, czyli dlaczego nie warto oceniać jakości wina po jego nazwie
Mimo iż Gewürztraminer nie jest przyjemnie brzmiącą nazwą (chociaż oczywiście zdajemy sobie sprawę, że to dość subiektywne odczucie), okazuje się, że opisuje ona jedną z najlepszych odmian jasnych winogron, z których produkuje się bardzo dobre, a często wybitne wina.
Zmysłowe aromaty kwiatów, nuta liczi… zamknięte w Gewürztraminerze
Gewürztraminer to jedna z najbardziej aromatycznych odmian winorośli – sugeruje to już jej nazwa – Gewürz oznacza po niemiecku „przyprawa” a „traminer” to matczyny szczep, z którego powstał bohater niniejszego artykułu. „Pachnący traminer” to winorośl, która jest bardzo uniwersalna, jednocześnie zachowując unikalne walory, których nie da się pomylić z żadną inną odmianą.
Chociaż zwykle aromatyczne szczepy winorośli kojarzą się głównie ze słodkimi winami, Gewürztraminer potrafi zaskoczyć. Cechuje się on słodkim zapachem kwiatów i miodu, jednak większość produkowanych z niego win to trunki półwytrawne, a nawet wytrawne, które są zaskakująco owocowe i odświeżające.
Dzięki niezwykle wysokiej zawartości związków aromatycznych w odmianie Gewürztraminer, wina – nawet wytrawne – z niej wyprodukowane sprawiają wrażenie słodszych i delikatniejszych, niż są w rzeczywistości. Jest to odczuwalne nawet w przypadku trunków niezawierających cukru resztkowego! Wina z Gewürztraminera urzekają nutami róży, imbiru, ananasa, brzoskwini, grejpfruta i pomarańczy, kótrych intensywność zmienia się w zależności od poziomu dojrzałości winogron. Sprawia to, że wina z tej odmiany są niezwykle zróżnicowane i potrzeba by długiego czasu, aby poznać i opisać je wszystkie.
Oprócz wspaniałego aromatu i doskonałego smaku odmiana ta zaskakuje także swoim wyglądem. Mimo iż produkuje się z niej wina białe, skóra owoców jest zwykle czerwona. Sprawia to, że alkohol powstający z tych winogron, ma szlachetny, złoty kolor.
Z czym najlepiej smakuje Gewürztraminer?
Czy tak aromatyczne wino ma szansę dobrze komponować się z posiłkami? Czy nie przyćmi smaku i aromatu potraw? Okazuje się, że wręcz przeciwnie! Wino powstałe z odmiany Gewürztraminer jest zaskakująco dobrym kompanem dla wielu różnych potraw. Świetnie pasuje do intensywnych w smaku i zapachu serów, takich jak Gorgonzola czy Limburger, a także do wyrazistych potraw kuchni blisko- i dalekowschodniej. Dzięki swojej aromatyczności i odczuwalnej słodyczy świetnie balansuje mocny charakter i pikantność dań kuchni arabskiej, chińskiej czy tajskiej.
Do tej pory pisaliśmy głównie o Gewürztraminerze jako winie półwytrawnym i wytrawnym. To jednak tylko część prawdy. Ta niezwykła winorośl nadaje się doskonale do produkcji win słodkich – w szczególności sprawdza się w wybitnych, francuskich, alzackich trunkach Sélection de Grains Nobles. Te wyjątkowe wina powstają wyłącznie z najlepszych owoców zbieranych jak najpóźniej, nierzadko pokrytych szlachetną pleśnią, aby osiągnąć wymaganą przepisami zawartość cukrów resztkowych.
Tak, jak wspomnieliśmy, Gewürztraminer to odmiana uniwersalna. Wśród win z niej wyprodukowanych znajdziemy zarówno wytrawne, jak i niezwykle słodkie perełki, które będą w stanie urozmaicić i wzbogacić wiele różnych dań – od pikantnych posiłków, aż po wymyślne desery.
Historia Gewürztraminera
Pochodzenie tego szczepu – z resztą, jak wielu innych – jest dość tajemnicze. Obenie uważa się, że pochodzi on od odmiany savagnin blanc (nie mylić z sauvgnon blanc). Jest to francuska winorośl, która jest analogiem oryginalnego traminera. Z biegiem czasu, wskutek mutacji, powstała odmiana savagnin rose (nazywana też „czerwonym traminerem”), z której natomiast powstał aromatyczny Gewürztraminer.
Obecnie odmiana ta uprawiana jest w wielu różnych zakątkach świata – od Francji i Niemiec, przez Węgry, Włochy i Grecję. Po drugiej stronie Morza Śródziemnego znajdziemy go na granicy izraelsko-syryjskiej, gdzie rośnie na wzgórzach Golan. Gdy zdecydujemy się na podróż za ocean – Gewürztraminer przywita nas w USA i Kanadzie, a dalej na południe – w Argentynie i Chile. Znajdziemy go także na Antypodach, gdzie z powodzeniem uprawiany jest w Nowej Zelandii i Australii, gdzie zachwyca swoimi niezwykłymi aromatami i szlachetnymi właściwościami.