Gęsta marchewkowa z fetą i grzankami
Składniki
około 600 g marchwi
1/4 selera
1 pietruszka (korzeń)
3 ziemniaki
kawałek pora
200 ml soku pomarańczowego (najlepiej taki jednodniowy, albo samemu wyciśnięty)
2 bułki (około 1/2 bułki na porcję zupy)
1/2 opakowania fety
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka maki pszennej
2 łyżki masła
sól, pieprz, 2 szczypty cukru (u nas ksylitol)
Przygotowanie
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, zalać 6-7 szklankami wody, posolić i gotować na małym ogniu około 30 min (do miękkości). Bułki przekroić na pół, posmarować masłem i pokroić w kostkę. Gdy warzywa w zupie będą miękkie garnek zdjąć z ognia, a bułki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 3-4 minuty. W międzyczasie do zupy dodać sok pomarańczowy i całość dokładnie zmiksować. Gdy powstanie jednolita masa ponownie postawić garnek na małym ogniu, a na oddzielnym palniku przygotować z oleju i mąki złotą zasmażkę. Zasmażkę dodać do zupy, całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę rozlać do miseczek, posypać grzankami, fetą oraz świeżą porą. Smacznego :D