URODA I ZDROWIE

Gdzie i jak przechowywać warzywa i owoce?

18 kwietnia 2012, dodał: Redakcja

Jak przechowywać kupione pomidory, ogórki i inne warzywa lub owoce tak, by jak najdłużej zachować ich świeżość? Dlaczego owoce i warzywa się psują?


Warzywa i owoce wydzielają etylen. Jest to roślinny hormon, który stymuluje dojrzewanie owoców i warzyw. Wydzielany jest przez wszystkie części rośliny w formie gazu.
Ograniczanie działania etylenu na warzywa i owoce spowalnia ich proces dojrzewania a co za tym idzie również starzenia i psucia się. To właśnie etylen odpowiedzialny jest za zjawisko, które znalazło swe odbicie w przysłowiu: „jedno zgniłe jabłko psuje wszystkie pozostałe”.

Z pomocą przychodzi niezwykle interesujący i nieco śmieszny przedmiot o nazwie E.G.G. Jest to naturalny pochłaniacz etylenu.

Pochłaniacz stawiamy w lodówce, ma ona za zadanie zachować świeżość warzyw i owoców, które przetrzymujemy w lodówce. Jest niewielki i doskonale spełnia swoje zadanie.

E.G.G. jak sama nazwa wskazuje ma wygląd jajka. Pokryty jest nadmanganinanem potasu co zwiększa przenikanie przez obudowę etylenu oraz jest wodoodporny. E.G.G. zaprojektowany jest w taki sposób, aby zawarte w nim zeolit się nie wysypał na inne produkty. Dzięki otworom umieszczonym w obudowie możliwa jest ciągła cyrkulacja powietrze co znacznie zwiększa efektywność działania pochłaniacza.
Cząsteczki etylenu bardzo łatwo utleniają się, taki stan nie powoduje psucia się warzyw i owoców. W industrialnych chłodniach najczęściej używa się manganianu potasu, który jest bardzo bezpieczną i skuteczną metodą utleniania etylenu.
Dla domowego zastosowania używamy naturalnego zeolitu (minerały glinokrzemianowe). Zeolit jest w postaci czystego pyłu wulkanicznego, który dzięki opatentowanej metodzie jest wzbogacony o manganian potasu. Takie rozwiązanie sprawia że E.G.G jest idealnym substratem dla utleniania etylenu.

Naturalne minerały zawarte w E.G.G często używane są jako pochłaniacze zapachów i stabilizatory wilgoci jednak ich głównym zadaniem jest pochłanianie etylenu.

Okres pełnej przydatności pochłaniacza E.G.G wynosi 3 miesiące od rozpakowania produktu. W sprzedawanych opakowaniach znajdują się 2 szt. E.G.G.

Dzięki stosowaniu pochłaniacza etylenu o ponad połowę zmniejsza się ilość popsutych warzyw i owoców! Nie jest to bez znaczenia dla domowego budżetu.

Po zakończeniu okresu przydatności nie wyrzucaj zawartości E.G.G., zawarte tam minerały wsyp do doniczek, a na pewno poprawi to kondycję domowych roślin!

E.G.G. jest zatwierdzony przez OMRI (Instytut Badań Materiałów Organicznych).

http://www.zielonaczapla.pl

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

pozycjonowanie
Co do marketingu internetowego to warto rozpocząć współpracę z naprawdę godną uznania agencją reklamową...
Umiecie udzielić pierwszej pomocy w…
Kiedyś umiałam, ale pozapominało mi się szczegółów, muszę tą wiedzę odświeżyć...
Auto na minuty
Ja częściej wypożyczam na kilka godzin, więc na minuty byłoby chyba drożej?
Kosmetyki do makijażu twarzy
Stonowany, jednak w pracy trzeba wyglądać profesjonalnie, a nie krzykliwie:) Żadnego smoky eyes ani...