Galaretki z jajkiem i łososiem

18 kwietnia 2012, dodał: KasiaPL
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 puszka groszku konserwowego

5 jajek

5 dzwonków z łososia

kostka rosołowa

pieprz

1 łyżeczka vegety

żelatyna

Przepis na 10 porcji.

Dzwonka z łososia (możemy użyć również filetów z innej ryby) wkładamy do garnka z przygotowanym bulionem z kostki rosołowej, pieprzu i łyżeczki vegety. Gotujemy około 20 minut.

W międzyczasie osobno gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.

Ugotowanego łososia wyjmujemy i studzimy, a do gorącego wywaru dodajemy żelatynę (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Kiedy wywar ostygnie, do przygotowanych foremek (u mnie plastikowe filiżanki) wsypujemy trochę groszku konserwowego, potem wkładamy połówkę jajka, kawałek łososia obranego ze skóry i bez ości, po czym wszystko zalewamy wywarem z żelatyną. Zostawiamy do stężenia (można wstawić do lodówki).

Podajemy skropione octem winnym lub cytryną.

Jest to lekkostrawne danie, idealne na wiosnę.

file1334765570



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...