Galaretki w kształcie jajek – pomysł na wielkanocny stół

Avatar photo
21 marca 2023,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Galaretka mięsna z dodatkiem kolorowych warzyw, to jedna z ciekawszych propozycji na piękną i pyszną przystawkę. Ale przygotowanie galaretki mięsnej w kształcie jajek może stać się kulinarnym hitem na wielkanocnym stole. Oryginalny wygląd i wyjątkowy smak mogą sprawić, że będzie to dodatek najbardziej rozchwytywany podczas posiłków. Naszym zdaniem to świetna ozdoba i zabawa jedzeniem podana na świątecznym stole.

Galaretki w kształcie jajek

Galaretki mięsne przygotowane według przedstawionego modelu będą wyglądać jak pisanki i będą mieć kształt jajka. Uzyskanie tego fenomenalnego efektu jest niezwykle proste, chociaż wymaga nieco zabawy w kuchni. Nie potrzebujemy specjalnych foremek, wystarczą skorupki z jajek (a tych będziemy mieć całkiem sporo, gdy upieczemy już wszystkie świąteczne ciasta).

Najważniejsze jest przygotowanie skorupek jajek. Na górze każdego jajka należy zrobić niewielkie nacięcie i wylać zawartość. Żółtka i białka możemy dowolnie wykorzystać. Środek pustych skorupek należy zalać gorącą wodą, a po wyparzeniu ustawić do osuszenia.

Galaretka drobiowa z żelatyną

Składniki:
– 8 jajek
– 200 g fileta drobiowego
– 8 łyżek żelatyny na litr wody
– 1 duża marchewka
– 100 g groszku konserwowego
– 80 g kukurydzy z puszki
– włoszczyzna
– pół natki pietruszki
– pieprz i sól

Galaretka drobiowa z żelatyną

Galaretka mięsna bez żelatyny

Składniki:
– 2 duże golonki wieprzowe
– 1 nóżka wieprzowa
– 2 udka z kurczaka
– 4 marchewki
– 1 pietruszka
– 4 jajka
– 1 puszka groszku konserwowego
– sól i pieprz do smaku
– 5 ząbków czosnku
– 5 liści laurowych
– 6 ziarenek ziela angielskiego
– 1 łyżka pieprzu ziarnistego

Przygotowanie:
Mięso drobiowe umieścić w garnku razem z włoszczyzną i przyprawami, po czym zalać wodą i ugotować na małym ogniu. Podobnie golonki wieprzowe i nóżkę wieprzową ugotować w wodzie z przyprawami na małym ogniu, w połowie gotowania dodać udka z kurczaka i warzywa. Kiedy mięso będzie bardzo miękkie wyjąć z wywaru i odstawić do ostudzenia. Pozostały wywar przecedzić przez sitko lub gazę. Do wywaru drobiowego (1 litr) należy dodać żelatynę w proszku i dokładnie wymieszać. Do bulionu mięsnego nie ma potrzeby dodawania żelatyny.

Ugotowane mięso należy drobno pokroić, a potem połączyć z groszkiem, ugotowaną i pokrojoną marchewką oraz kukurydzą z puszki (a także innymi dodatkami, którymi chcemy). Mięso z dodatkami umieszczamy delikatnie w środku każdej skorupki jajka, a na koniec zalewamy wywarem. Gotowe galaretki-jajka umieścić w lodówce do stężenia. Przed podaniem należy galaretki obrać ze skorupki. Na stół podajemy piękne jajka niespodzianki. Smacznego!

Galaretka mięsna bez żelatyny



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.