Galaretki w kształcie jajek – pomysł na wielkanocny stół
Galaretka mięsna z dodatkiem kolorowych warzyw, to jedna z ciekawszych propozycji na piękną i pyszną przystawkę. Ale przygotowanie galaretki mięsnej w kształcie jajek może stać się kulinarnym hitem na wielkanocnym stole. Oryginalny wygląd i wyjątkowy smak mogą sprawić, że będzie to dodatek najbardziej rozchwytywany podczas posiłków. Naszym zdaniem to świetna ozdoba i zabawa jedzeniem podana na świątecznym stole.
Galaretki mięsne przygotowane według przedstawionego modelu będą wyglądać jak pisanki i będą mieć kształt jajka. Uzyskanie tego fenomenalnego efektu jest niezwykle proste, chociaż wymaga nieco zabawy w kuchni. Nie potrzebujemy specjalnych foremek, wystarczą skorupki z jajek (a tych będziemy mieć całkiem sporo, gdy upieczemy już wszystkie świąteczne ciasta).
Najważniejsze jest przygotowanie skorupek jajek. Na górze każdego jajka należy zrobić niewielkie nacięcie i wylać zawartość. Żółtka i białka możemy dowolnie wykorzystać. Środek pustych skorupek należy zalać gorącą wodą, a po wyparzeniu ustawić do osuszenia.
Galaretka drobiowa z żelatyną
Składniki:
– 8 jajek
– 200 g fileta drobiowego
– 8 łyżek żelatyny na litr wody
– 1 duża marchewka
– 100 g groszku konserwowego
– 80 g kukurydzy z puszki
– włoszczyzna
– pół natki pietruszki
– pieprz i sól
Galaretka mięsna bez żelatyny
Składniki:
– 2 duże golonki wieprzowe
– 1 nóżka wieprzowa
– 2 udka z kurczaka
– 4 marchewki
– 1 pietruszka
– 4 jajka
– 1 puszka groszku konserwowego
– sól i pieprz do smaku
– 5 ząbków czosnku
– 5 liści laurowych
– 6 ziarenek ziela angielskiego
– 1 łyżka pieprzu ziarnistego
Przygotowanie:
Mięso drobiowe umieścić w garnku razem z włoszczyzną i przyprawami, po czym zalać wodą i ugotować na małym ogniu. Podobnie golonki wieprzowe i nóżkę wieprzową ugotować w wodzie z przyprawami na małym ogniu, w połowie gotowania dodać udka z kurczaka i warzywa. Kiedy mięso będzie bardzo miękkie wyjąć z wywaru i odstawić do ostudzenia. Pozostały wywar przecedzić przez sitko lub gazę. Do wywaru drobiowego (1 litr) należy dodać żelatynę w proszku i dokładnie wymieszać. Do bulionu mięsnego nie ma potrzeby dodawania żelatyny.
Ugotowane mięso należy drobno pokroić, a potem połączyć z groszkiem, ugotowaną i pokrojoną marchewką oraz kukurydzą z puszki (a także innymi dodatkami, którymi chcemy). Mięso z dodatkami umieszczamy delikatnie w środku każdej skorupki jajka, a na koniec zalewamy wywarem. Gotowe galaretki-jajka umieścić w lodówce do stężenia. Przed podaniem należy galaretki obrać ze skorupki. Na stół podajemy piękne jajka niespodzianki. Smacznego!