Galaretki na szybko! – recenzja

20 czerwca 2012, dodał: Daria_91
Artykuł zewnętrzny
Witam:)
Jakiś czas temu otrzymałam za pośrednictwem portalu www.urodaizdrowie.pl paczuszkę od firmy Delecta.
W paczce znajdowało się 8 Galaretek na szybko! o czterech smakach: truskawka, cytryna, pomarańcza i agrest. Była także forma silikonowa Classic od firmy Silikomart.
Na początek opowiem o Galaretkach na szybko! Delecta
Jest to nowość tej marki która pojawiła się jakoś pod koniec marca i reklamowana jest w telewizji przez słynne Jeże.
Wiele z was pewnie zna jakieś galaretki od Delecty i zastanawia się co wyróżnia te, które otrzymałam do recenzji.
Przede wszystkim zastygają w rekordowo szybkim czasie! Już po 30 minutach są gotowe do spożycia. Sprawdzałam z zegarkiem w ręku i faktycznie po 30 minutach można podać galaretki i nikt się nie pochoruje. Dzięki temu są idealne, gdy wpadną do domu niezapowiedziani goście i masz mało czasu, żeby coś przygotować;)
Swoją łatwość w zastyganiu podobno zawdzięczają wykluczeniu tradycyjnej żelatyny spożywczej (zwierzęcej) i zastąpieniu jej karagenem – składnikiem roślinnym pochodzącym z glonów morskich (tak przynajmniej jest napisane w informacjach o galaretce). Ta zamiana sprawiła że Galaretki na szybko! są idealne dla wegetarian!
Galaretki mają delikatniejszy smak i „luźniejszą” strukturę. Nie wiem, czy możecie to sobie wyobrazić, ale dla mnie jest to olbrzymi plus dla producentów i pomysłodawcy tych Galaretek, ponieważ wcześniej nie lubiłam zbytnio galaretek właśnie ze względu na ich „ostry” i nieprzyjemnie drażniący smak oraz to że niektórymi można zabić:)
Kolejnym atutem według producenta jest to że galaretki stężeją nawet ze świeżymi owocami, takimi jak kiwi, ananas czy papaja. Oczywiście na słowo nie uwierzyłam i pobiegłam szybko kupić ananasa oraz tradycyjną galaretkę i zrobiłam test:) Byłam mile zaskoczona, gdy Galaretka na szybko! z ananasem zastygła już po 30 minutach, ale ta druga…  Zdążyłam już zjeść pierwszą galaretkę z ananasem i obejrzeć film (w sumie minęły prawie 4 godziny…),  a tradycyjna galaretka nie zastygła ani trochę, zrobiła mi się z niej galaretkowa zupa z ananasem i jedynie mogłam ją wylać i zjeść ananasa…
Dla dociekliwych umieszczę informację, że specjaliści tłumaczą niezastygnięcie tradycyjnej galaretki tym, że w świeżych owocach są enzymy, które rozkładają białka – podstawowy składnik żelatyny zwierzęcej…
Kolejną zaletą według mnie jest to, że galaretki na szybko! bardzo łatwo i szybko rozpuszczają się w wodzie. Nie trzeba długo mieszać, ani uważać na grudki (jeśli jakieś się pojawią nie przejmujmy się – zaraz się rozpuszczą;))
Barwa galaretek i soczysty smak owoców na pewno przekona wiele mam oraz ich pociechy:)
Jedynym minusem według producenta jest to, że luźniejsza struktura galaretek nie pozwala przekładać galaretką kilku warstw ciasta oraz Galaretki na szybko! nie sprawdzają się w formie pokrojonych kostek. Jednak dla mnie to nie jest żaden minus, ponieważ ciast z galaretką nie lubię, a co do kostki to nigdy nie rozumiałam jej fenomenu, jak dla mnie za dużo w tym bawienia się:)
Może to podejrzanie zabrzmi, ale jak dla mnie Galaretki na szybko! nie posiadają żadnych minusów i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Chętnie je teraz kupuję do wszelkiego rodzaju deserów z owocami czy ciast. Smakują zarówno mnie, jak i całej mojej rodzinie niezależnie od wieku i upodobań:) Ale jeśli ktoś nie jest przekonany do tych Galaretek, pokażę Wam przepisy, które otrzymałam także w paczuszce:) Najbardziej urzekły i zaintrygowały mnie dwa z nich:
Galaretka herbaciana z nutką cytrynki
Składniki (na 4 porcje):
– 1 saszetka ekspresowej herbaty cytrynowej lub zielonej o smaku cytrynowym (może być także herbata biała cytrynowa)
– 500 ml wrzącej wody
– 1 opakowanie Galaretki na szybko! o smaku cytrynowym (75 g) Delecta
– ulubione owoce cytrusowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Zaparzaj herbatę w 500 ml wrzącej wody przez około 3 minuty
2. Do naparu wsyp Galaretkę na szybko! o smaku cytrynowym i dokładnie mieszaj aż do rozpuszczenia.
3. Galaretkę rozlej do ozdobnych miseczek. Przestudzoną wstaw do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
4. Przed podaniem, udekoruj galaretkę owocami cytrusowymi np. cząstkami mandarynek lub pomarańczy.
Ja osobiście włożyłam cząstki cytryny do zastygającej galaretki, a na wierzch nałożyłam Bitej śmietany od Delecty:) Galaretka jest niesamowicie orzeźwiająca. Zrobiłam ją z białą herbatą, więc posiadała lekko goryczkowaty smak, który łagodziła cytrynowa Galaretka na szybko! Jednak według mnie można tę Galaretkę rozmieszać we wszystkim, co nam tylko do głowy przyjdzie i na co będziemy na tyle odważni, aby to zjeść:) Moja mama np. rozpuściła Galaretkę w swojej herbatce na odchudzanie i wymyśliła odchudzającą Galaretkę lub Galaretkę Light, jak kto woli:) Ja osobiście tego nie próbowałam, ale podobno pyszne…
Sorbetowa galaretka
Składniki (na 4 porcje):
– 1 opakowanie Galaretki na szybko! o smaku truskawkowym (75 g) Delecta
– 500 ml wrzącej wody
– kostki lodu
– listki mięty lub  melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść Galaretkę na szybko! w 500 ml wrzącej wody. Wstaw do lodówki do schłodzenia i z żelowania
2. Schłodzoną galaretkę przełóż do wysokiego naczynia, wsyp kostki lodu i zmiksuj blenderem.
3. Sorbetową galaretkę rozłóż do wysokich szklanek. Udekoruj listkiem mięty lub melisy.
Do tego przepisu byłam dość sceptycznie nastawiona i zrobiłam go z czystej ciekawości. Przepis nie jest trudny, ale potrafi zaskoczyć. Pewnie zapytacie się czym…
Po blenderowaniu Galaretki z lodem konsystencja sorbetu nie jest zachęcająca. Jednak po spróbowaniu po raz kolejny zostałam mile zaskoczona, sorbet jest pyszny. Lód sprawił, że galaretka była delikatniejsza i w pewien sposób bardziej  puszysta. Jak przekonacie znajomych żeby skosztowali, może to byś świetny pomysł na drinki, przed blenderowaniem wystarczy wlać do galaretki i lodu trochę ulubionego trunku:) Jak widać na załączonym zdjęciu mój piesek pierwszy ustawił się w kolejce do sorbetowych galaretek:)
Drugą rzeczą, jaka była w paczuszce, to wspomniana wcześniej silikonowa forma Classic od firmy Silikomart. Forma została wyprodukowana we Włoszech i ma uroczy kształt kwiatka. Forma wytrzymuje temperatury nawet do 260 stopni. Długo się zastanawiałam co w niej zrobić, aż w końcu postanowiłam upiec murzynka;) Ciasto bardzo proste i nie wymagające dużo czasu
Murzynek
Składniki i sposób przygotowania:
1 jajko,1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny – utrzeć, a potem dodawać stopniowo: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę sodki, 1 łyżeczkę kakao, 1 szklankę mleka, 2 łyżeczki dżemu, bakalie.
Po przygotowaniu jednolitej masy. wlewamy ciasto do foremki. Przy silikonowych formach należy jedynie pamiętać o metalowej obręczy, która przytrzymuje całą foremkę w odpowiedniej formie i zapobiega rozlaniu się ciasta.
Foremki nie trzeba też niczym nasmarować, jak było to w przypadku tradycyjnych metalowych foremek.
Po upieczeniu ciasta 180 stopni na około 60 minutek( tak na oko gdyż mój tato podczas sprzątania kuchni wytarł nadruki z pokręteł) zostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku, a pot przekręcamy foremkę do góry nogami, zdejmujemy obręcz i bez najmniejszego wahania ściągamy foremkę.
Jak widać na zdjęciu ciasto upiekło mi się świetnie i uzyskało kształt kwiatka.
Po skorzystaniu z foremki wystarczy opłukać ją pod ciepłą wodą:)
Foremki silikonowe są świetnym pomysłem na przyjęcia urodzinowe dla naszych pociech, ponieważ możemy kupić np. foremkę w kształcie zamku i zrobić naszej małej księżniczce wymarzone urodziny;)
Ale wracając do murzynka;) Przekroiłam do wzdłuż na pół i przełożyłam kremem krówkowym od Delecty. Położyłam także krem na wierzch, udekorowałam truskawkami i włożyłam do lodówki, aby krem trochę się zsiadł:)
Ciasto u mnie w domu długo nie wytrzymało (istniało tylko 1 dzień) ale zdążyłam zrobić mu zdjęcie;) oto końcowy efekt;)
Dziękuje raz jeszcze portalowi www.urodaizdrowie.pl oraz firmie Delecta za możliwość przetestowania tych produktów;)
To kto do mnie wpada na ciasto i kawę?
Pozdrawiam
Daria_91



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz