Galaretka z kurczaka

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Galaretka z kurczaka

Doskonałe , delikatne galaretki drobiowe. Danie lubiane przez tych którzy nie przepadają za galaretą z nóżek ( lub nie mogą jej jadać z powodów zdrowotnych )

Czas : 2 godziny + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta

Składniki :1 kurczak
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 cebula
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Maggi w płynie
7 łyżeczek żelatyny w proszku
1 ½ litra wody
½ puszki zielonego groszku
Usiekana natka pietruszki
4 jajka na twardo
3 roztarte ząbki czosnku
Pieprz mielony
Sól

Ugotować mocny wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka obrać . Mięso drobno pokroić . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , usiekana zieloną pietruszkę , mięso , zielony groszek , ćwiartki jajek na twardo . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań.

 

nadesłane: Babciagramolka.