Galaretka wieprzowa

22 listopada 2009,
dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kg nóżek wieprzowych
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • marchew, seler, pietruszka
  • przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz)

Wykonanie: Nóżki i mięso dokładnie wypłukać i zalać taką ilością wody, by tylko je przykryła. Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć temperaturę do minimum (. Gotować około 3-4 godziny. W połowie czasu gotowania dodać jarzyny i przyprawy – oprócz soli. Całość solimy pod koniec gotowania. Ugotowane mięso i nóżki wyjmujemy do ostudzenia, wywar należy przecedzić przez sito. Mięso rozdrabniamy na kawałki, marchew kroimy w plasterki i układamy w miseczkach lub w filiżankach. Zalewamy wywarem i zimne wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy skropione cytryną lub magi z pieczywem.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...