Galaretka wieprzowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 kg nóżek wieprzowych
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- marchew, seler, pietruszka
- przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz)
Wykonanie: Nóżki i mięso dokładnie wypłukać i zalać taką ilością wody, by tylko je przykryła. Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć temperaturę do minimum (. Gotować około 3-4 godziny. W połowie czasu gotowania dodać jarzyny i przyprawy – oprócz soli. Całość solimy pod koniec gotowania. Ugotowane mięso i nóżki wyjmujemy do ostudzenia, wywar należy przecedzić przez sito. Mięso rozdrabniamy na kawałki, marchew kroimy w plasterki i układamy w miseczkach lub w filiżankach. Zalewamy wywarem i zimne wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy skropione cytryną lub magi z pieczywem.