Frytki z warzyw z dipem czosnkowym
Artykuł zewnętrzny
Frytki ociekające tłuszczem przeważnie kojarzą nam się z tradycyjnym daniem: frytkami ziemniaczanymi podawanymi z keczupem, które maja mało wspólnego ze zdrową przekąską. Odchudzamy więc nasze frytki i zamiast ziemniaków zastępujemy je korzeniowymi warzywami, może to być marchewka, pietruszka, bataty podawane z dipem czosnkowym i dużą ilością przypraw.
składniki:
2 marchewki
duża pietruszka
1/2 selera
batat
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pół łyżeczki słodkiej papryki
dla smakoszy: odrobina kurkumy, kmin rzymski lub curry
Warzywa należy obrać, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w słupki, w osobnej miseczce wymieszać oliwę z przyprawami. Pokrojone warzywa obtoczyć w w oliwie z przyprawami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 do 20 minut w temp. 200 stopni C.
Podawać z dipem przygotowanym z jogurtu greckiego z łyżka majonezu, świeżymi ziołami i czosnkiem.