Frytki z warzyw z dipem czosnkowym

19 października 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Frytki ociekające tłuszczem przeważnie kojarzą nam się z tradycyjnym daniem: frytkami ziemniaczanymi podawanymi z keczupem, które maja mało wspólnego ze zdrową przekąską. Odchudzamy więc nasze frytki i zamiast ziemniaków zastępujemy je korzeniowymi warzywami, może to być marchewka, pietruszka, bataty podawane z dipem czosnkowym i dużą ilością przypraw.

 

warzywne frytki

składniki:

2 marchewki

duża pietruszka

1/2 selera

batat

4 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka ziół prowansalskich

sól

pół łyżeczki słodkiej papryki

dla smakoszy: odrobina kurkumy, kmin rzymski lub curry

 

Warzywa należy obrać, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w słupki, w osobnej miseczce wymieszać oliwę z przyprawami. Pokrojone warzywa obtoczyć w w oliwie z przyprawami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 do 20 minut w temp. 200 stopni C.

Podawać z dipem przygotowanym z jogurtu greckiego z łyżka majonezu, świeżymi ziołami i czosnkiem.