Frytki z warzyw z dipem czosnkowym | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Frytki z warzyw z dipem czosnkowym

19 października 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Frytki ociekające tłuszczem przeważnie kojarzą nam się z tradycyjnym daniem: frytkami ziemniaczanymi podawanymi z keczupem, które maja mało wspólnego ze zdrową przekąską. Odchudzamy więc nasze frytki i zamiast ziemniaków zastępujemy je korzeniowymi warzywami, może to być marchewka, pietruszka, bataty podawane z dipem czosnkowym i dużą ilością przypraw.

 

warzywne frytki

składniki:

2 marchewki

duża pietruszka

1/2 selera

batat

4 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka ziół prowansalskich

sól

pół łyżeczki słodkiej papryki

dla smakoszy: odrobina kurkumy, kmin rzymski lub curry

 

Warzywa należy obrać, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w słupki, w osobnej miseczce wymieszać oliwę z przyprawami. Pokrojone warzywa obtoczyć w w oliwie z przyprawami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 do 20 minut w temp. 200 stopni C.

Podawać z dipem przygotowanym z jogurtu greckiego z łyżka majonezu, świeżymi ziołami i czosnkiem.

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...