Frytki z warzyw z dipem czosnkowym

19 października 2020,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Frytki ociekające tłuszczem przeważnie kojarzą nam się z tradycyjnym daniem: frytkami ziemniaczanymi podawanymi z keczupem, które maja mało wspólnego ze zdrową przekąską. Odchudzamy więc nasze frytki i zamiast ziemniaków zastępujemy je korzeniowymi warzywami, może to być marchewka, pietruszka, bataty podawane z dipem czosnkowym i dużą ilością przypraw.

 

warzywne frytki

składniki:

2 marchewki

duża pietruszka

1/2 selera

batat

4 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka ziół prowansalskich

sól

pół łyżeczki słodkiej papryki

dla smakoszy: odrobina kurkumy, kmin rzymski lub curry

 

Warzywa należy obrać, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w słupki, w osobnej miseczce wymieszać oliwę z przyprawami. Pokrojone warzywa obtoczyć w w oliwie z przyprawami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 do 20 minut w temp. 200 stopni C.

Podawać z dipem przygotowanym z jogurtu greckiego z łyżka majonezu, świeżymi ziołami i czosnkiem.

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Nasze mniejsze i większe kłamstwa:)…
Tak jest chyba najlepiej. Przynajmniej nie ma się później wyrzutów sumienia.
Włókniaki na powiekach
> rosie napisał/a: > Ja bym najpierw leczyla przyczynę czyli insulinoopornosc....Lekarze sami na to nie wpadli...? No...
Nadkwasota
Od mniej więcej roku, może troszkę dłużej, miewam wieczorami zgagę. Pomaga mi zjedzenie kilku...
Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Do tego masaż skóry głowy i całego czepca podczas wcierania. Nie każdy pamięta...