Frykadelki w sosie grzybowym
Artykuł zewnętrzny
FRYKADELKI: 1/2kg mięsa mielonego, 8 cienkich plasterków boczku wędzonego, łyżeczka musztardy, bułka, jajko, trochę mąki, sól, pieprz.
Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, doprawić i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8-10cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć 2 plastry boczku, posmarować musztardą, zwinąć, obtoczyć w mące i obsmażyć.
SOS: 8 suszonych grzybów, łyżka masła, łyżka mąki, sól, pieprz, pół kostki bulionu grzybowego.
Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Zraziki ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów, dodać drobno pokrojone grzyby, kostkę, posolić i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 20 min. Zaprawić białą zasmażką z mąki i tłuszczu.