Frittata z cukinii z czosnkiem i dodatkami
Artykuł zewnętrzny
Świeżo, lekkostrawnie – tak powinna wyglądać dieta letnia. Kto kocha cukinię powinien pokusić się o zrobienie tego dania, jest to puszysty smaczny placek tzw. frittata, która ma co prawda wiele odsłon i można pokusić się o pewną wariację na jej temat, alę przedstawiamy Wam wersję najprostszą o najsmaczniejszą:
składniki:
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4 cukinie
20 ml oleju roślinnego
2 jaja
100 gram mąki
masło do smarowania rondla
opcjonalnie: 100 gram sera żółtego
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórką), odciskamy z nadmiaru soku. Do dużego rondla dodajemy cukinię wymieszaną z olejem, króZtko podsmażamy, odparowujemy resztę wody.
Zdejmujemy z ognia, przekładamy całość do miski, dodajemy całe 2 jaja, czosnek, pieprz, sól i mąkę, mieszamy. Rondel do smażenia lub pieczenia smarujemy masłem, przekładamy masę cukiniową i wyrównujemy wierzch na płasko i smażymy 15 minut na malutkim ogniu, po tym czasie nakładamy talerz i przekładamy na druga stronę placek, aby się usmażył około 10 minut. Posypujemy serem i zapiekamy.