Francuska awangarda
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
30 dag świeżych pieczarek
1/3 szklanki soku z cytryny
2 łyżki szczypiorku, posiekanego
1 łyżka stołowa świeżej pietruszki
1 łyżeczka posiekanego estragonu
2 łyżki sosu włoskiego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka słodkiej papryki czerwonej
2-3 kawałki słodkiej marynowanej papryki
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
świeże liście sałaty
Przygotowanie:
Czyste grzyby pokroić w bardzo cienkie plasterki. Przełożyć pieczarki do dużej miski, wymieszać z sokiem z cytryny, szczypiorkiem, pietruszką i estragonem. Wymieszać i chłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. W naczyniu połączyć sos włoski, przyprawy, oliwę z oliwek, paprykę, cukier i musztardę. Wymieszać. Dodać kawałki marynowanej papryki. Wymieszać i przechowywać w lodówce przez około 1 godzinę. Grzyby z sosem ułożyć na liściach sałaty na półmisku.