Temat: Naleśniki z gotowanych ziemniaków
Przepis z KGW Konaszówka w Małopolsce:
Składniki na naleśniki:
60 dag ziemniaków ugotowanych w skórkach
125 ml śmietany
6 jajek
6 czubatych łyżek mąki
sól, mielony pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki na farsz twarogowy:
250 g miękkiego serka śmietankowego
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki siekanej cebulki
suszony czosnek
suszone zioła
sól, pieprz
suszone pomidory
Wykonanie:
Farsz do naleśników:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Naleśniki:
Gotowane ziemniaki obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy, śmietanę, sól i jajka, dokładnie wymieszać. Następnie dodawać mąkę do momentu aż ciasto naleśnikowe stanie się gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki. Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju.
Usmażone naleśniki posmarować serkiem i zwinąć w rulonik.