1

Temat: Dietetyk mgr inż. Anna Kacperska

Specjalista ds. żywienia człowieka, dietetyk. Poradnia Dietetyczna przy Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Temat swojej pracy inżynierskiej poświęciła znaczeniu magnezu w organizmie oraz w żywieniu człowieka. Badania do pracy magisterskiej dotyczyły z kolei wpływu diety opartej o produkty o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u kobiet z nadwagą i otyłością. Doświadczenie zawodowe zdobyła już w czasie studiów poprzez pracę w Poradni Dietetycznej SGGW. Odbyła także staż w Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu na Oddziale Pediatrii i Żywienia, jak również praktykę w jednej z warszawskich poradni dietetycznych.

Brała udział w Programie „Wiem, co jem”, w którym przeprowadzała zajęcia edukacyjne dla dzieci i młodzieży dotyczące racjonalnego żywienia.

Aktywnie uczestniczy w konferencjach i szkoleniach z zakresu żywienia człowieka i dietetyki organizowanych m.in. przez Instytut Medycyny Żywienia i SGGW.

Autor wielu artykułów dotyczących zdrowego odżywiania na portalach internetowych poświęconych zdrowiu i urodzie.

2

Odp: Dietetyk mgr inż. Anna Kacperska

Witam, chciałabym zapytać jak ocenia Pani tę słynną dietę dr. Dunkana. Czy na pewno nie ma ona ujemnych skutków ubocznych dla zdrowia? Zastanawiam się nad jej rozpoczęciem i chciałabym poznać Pani opinię.

3

Odp: Dietetyk mgr inż. Anna Kacperska

Warto poczytać takie informacje.

4

Odp: Dietetyk mgr inż. Anna Kacperska

Witam serdecznie!
O diecie dr. Dukana słyszymy coraz częściej w mediach oraz prasie. Staje się ona coraz bardziej popularna ze względu na prostotę w stosowaniu. Nie wymaga liczenia kalorii, ani przestrzegania pór poszczególnych posiłków. Ale czy na pewno jest taka skuteczna?
Według mojej opinii, diety dr. Dukana nie powinno się zalecać osobom walczącym z nadwagą czy otyłością. Jej stosowanie może przynieść wiele negatywnych skutków:
1. ZAKWASZENIE ORGANIZMU
Dieta oparta jest na produktach obfitujących w białko, a uboga w inne składniki pokarmowe. Tak duże dawki białka, jakie promowane są w zaleceniach tej diety mają zakwaszające działanie na organizm. Może to doprowadzić do złego samopoczucia, a z biegiem czasu do problemów z funkcjonowaniem nerek, wątroby, czy do rozwoju osteoporozy.
2. NIEDOŻYWIENIE
Eliminując z naszego jadłospisu tak cenne odżywczo produkty, jak np. pełnoziarniste pieczywo, kasze, warzywa, owoce (szczególnie w pierwszym etapie diety Dukana) - ilość witamin i składników mineralnych spada praktycznie do zera, a to prowadzi już do niedożywienia. Braki witamin i składników mineralnych grożą bardzo poważnymi konsekwencjami.
3. ZJADANIE NIEPOTRZEBNYCH NAM SKŁADNIKÓW
Opierając swoją dietę na ogromnych ilościach mięsa i nabiału, zielonych warzyw, a znikomych porcjach innych węglowodanów narażamy się na zjadanie sporych ilości hormonów, środków ochrony roślin, pestycydów ...
4. BRAK UROZMAICENIA
Osobiście uważam, że każda dieta powinna być urozmaicona - bogata w różne produkty - tylko wtedy mamy pewność, że dostarczymy organizmowi wszystkich składników, których potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Dieta Dukana nie uczy nas właściwych nawyków żywieniowych. Dlaczego w pierwszym etapie jemy tylko mięso, jaja, nie możemy jeść warzyw i owoców? czy warzywa i owoce są niezdrowe, szkodliwe?!
5. BRAK WĘGLOWODANÓW
Wśród dietetyków popularne jest stwierdzenie, że "tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów" - w diecie Dukana w początkowych etapach brakuje węglowodanów, zatem efekt odchudzania to utrata wody w organizmie, nie spalamy tłuszczu!
6. BRAK KONTROLI
Stosując samemu dietę dr. Dukana możemy narobić sobie wiele szkód. Tylko dietetyk, na podstawie szczegółowego wywiadu, poznania ewentualnej historii chorobowej, upodobań danego pacjenta, jest w stanie ułożyć właściwą dietę, która będzie indywidualnie dopasowana do określonej osoby. Poza tym, uważam że, dieta nie powinna być ukierunkowana tylko na spadek masy ciała, musi przede wszystkim uczyć prawidłowych nawyków żywieniowych, a redukcja masy ciała to już "efekt uboczny". Przecież po zastosowaniu diety Dukana wraca się do "normalnego" odżywiania - i wówczas jesteśmy pozostawieni sami sobie, i wtedy najczęściej wraca efekt jo-jo. Jeżeli natomiast w wyniku diety nauczymy się prawidłowych nawyków, to pozostanie to nam już na zawsze.

Anna Kacperska
Poradnia Dietetyczna Metamorfoza

Ostatnio edytowany przez Poradnia Dietetyczna Metamorfoza (2010-07-28 14:25:08)

5

Odp: Dietetyk mgr inż. Anna Kacperska

Dziękuję za potwierdzenie moich wątpliwości... Od razu mnie zaniepokoiło to, że jest ona tak mało urozmaicona. Choć utrata wagi jest duża - znam przypadek mężczyzny, który w ten sposób stracił prawie 20 kg - to jednak chyba nie warto ryzykować zdrowiem dla figury...

6

Odp: Dietetyk mgr inż. Anna Kacperska

Takie fachowe  porady, to zawsze warto poczytać.

7

Odp: Dietetyk mgr inż. Anna Kacperska

Czy poleca pani masło ?
Ja słyszałam ,że łyżeczka masła zamiast margaryny jest polecana

8

Odp: Dietetyk mgr inż. Anna Kacperska

Margaryna to przecież sama chemia! W ogóle jej nie jem i odradzam każdemu!

9

Odp: Dietetyk mgr inż. Anna Kacperska

Znam takich co jedzą margarynę zamiast masła bo po wyjęciu z lodówki nie trzeba czekać aż zmięknie:-) Ja zapomniałam już, że coś takiego jak margaryna istnieje.