1

Temat: Jak właściwie wybierać, przechowywać i przyrządzać warzywa i owoce?

Witam!

Mam prośbę, czy moglibyście mi podać "zdrowotne vademecum postępowania" przy wyborze warzyw i owoców, przechowywaniu ich, a także sporządzaniu z nich potraw. Wademekum postępowania ze strony konsumenta.

Podam przykłady o których już wiem:
1.  najzdrowszy jest czosnek o kolorze fioletowym
2.  marchewkę należy poobcinać po 1 cm z każdej strony, pozbywamy się wtedy największej ilości trucizn
3.  żeby wydobyć z czosnku najzdrowsze właściwości należy go przed jedzeniem zmiażdżyć
4.  owoce i warzywa przed spożyciem najlepiej umyć w wodzie
5.  rzodkiewka i sałata są gatunkami warzywa, które gromadzą w sobie najwięcej  trucizn ze wszystkich gatunków warzyw
6. jeśli ktoś spożywa czosnek na złagodzenie przeziębienia, może go posiekać i połknąć jak tabletkę
7. warzywa gotowane w całości zachowują więcej właściwości zdrowotnych niż te same warzywa pokrojone i wówczas gotowane .

2

Odp: Jak właściwie wybierać, przechowywać i przyrządzać warzywa i owoce?

Najlepiej żeby były to owoce i warzywa bez pestycydów, czyli najlepiej z ekologicznych upraw, chociaż np.warzywa korzeniowe (marchew, ziemniaki , pietruszka, cebula) nie gromadzą tych pestycydów i spokojnie możemy je kupować bez patrzenia na to czy są ekologiczne.
Ale owoce warto kupować te zdrowe, a nie pryskane z 50 razy zanim dojrzeją...
Druga sprawa to przechowywanie. Nigdy nie trzymamy  warzyw czy owoców w foliowych torbach czy plastikowych pojemnikach bez dostępu powietrza - bo szybciej się popsują, a te z plamkami pleśni już są całe do wyrzucenia!
Gotowanie - jak najkrótsze, bo w długim gotowaniu rozkładają się witaminy...

3

Odp: Jak właściwie wybierać, przechowywać i przyrządzać warzywa i owoce?

Cytrusów nie przechowuje się w lodówce.