Temat: Jak właściwie wybierać, przechowywać i przyrządzać warzywa i owoce?
Witam!
Mam prośbę, czy moglibyście mi podać "zdrowotne vademecum postępowania" przy wyborze warzyw i owoców, przechowywaniu ich, a także sporządzaniu z nich potraw. Wademekum postępowania ze strony konsumenta.
Podam przykłady o których już wiem:
1. najzdrowszy jest czosnek o kolorze fioletowym
2. marchewkę należy poobcinać po 1 cm z każdej strony, pozbywamy się wtedy największej ilości trucizn
3. żeby wydobyć z czosnku najzdrowsze właściwości należy go przed jedzeniem zmiażdżyć
4. owoce i warzywa przed spożyciem najlepiej umyć w wodzie
5. rzodkiewka i sałata są gatunkami warzywa, które gromadzą w sobie najwięcej trucizn ze wszystkich gatunków warzyw
6. jeśli ktoś spożywa czosnek na złagodzenie przeziębienia, może go posiekać i połknąć jak tabletkę
7. warzywa gotowane w całości zachowują więcej właściwości zdrowotnych niż te same warzywa pokrojone i wówczas gotowane .